21 nő az egészségügyért

21 no logo UJ21 Nő az Egészségügyért – önálló alapítványként, az egészségnevelés iránt elkötelezve!

Sajtótájékoztatón mutatkozott be az egészségügyi civil szféra legújabb szereplője, a “21 Nő az Egészségügyért Alapítvány”. Mint ismeretes, 2017.március 8-án a Hungaropharma Zrt. támogatásával egy exkluzív kiadvány jelent meg “21 Nő az Egészségügyért” címmel. 

A könyv a magyar egészségügy 21 meghatározó női vezetőjét mutatja be egyedi megközelítésű, inspiráló interjúkon keresztül. Dékán, gyógyszerész, orvos, kórház-igazgató, intézmény-vezető, kutató, rendőr – a 21 prominens hölgy különböző területeken tevékenykedik, hihetetlen élet-utak és magyar, illetve nemzetközi eredmények, elismerések vannak mögöttük. A 21 hölgy egy közös nyilatkozatban adott hangot közös véleményének, amely értelmében a negatív tendenciák ellen hatékony lehetőségeket, és az egyes problémákra megoldásokat kell találni. „Meggyőződésünk, hogy a hazai és nemzetközi egészségügyről szerzett ismereteink, gyakorlati tapasztalataink, vezetői rutinunk, valamint az együttműködésben rejlő erő nagy fontossággal bír, amikor ezt a komplex tudást az edukáció révén szeretnénk hasznossá tenni. A szemlélet kialakítása már az óvodákban kezdődik, s tart életünk végéig.” – olvasható a hölgyek nyilatkozatában.

A Hungaropharma Zrt. egyetértett a nyilatkozatban megfogalmazott célokkal és dr. Feller Antal vezérigazgató kezdeményezte a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány megalapítását.

„Maradjunk együtt! Már amikor a nyomdából kijött a kiadvány, amikor a benne szereplő 21 hölgynek a kezébe adhattuk – már akkor világosan látszott, hogy ez valaminek a kezdete, valami olyannak, ami mindannyiunk közös célját hivatott elérni. Hiszem és vallom, s velem együtt a kötetben szereplő kiváló egészségügyi szakemberek is osztják azt a véleményt, hogy a tudás hatalom, s ennek a tudtásnak a megosztása nemcsak feladatunk, hanem kötelességünk is. Az egészség megőrzésének hétköznapjaink részévé kell válnia.” – fogalmazott beszédében Dr. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója, majd hozzátette: „A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány létrejöttét azért kezdeményeztem, mert ismételten beigazolódott, hogy minden siker mögött óriási teljesítmény áll. A gyógyszerágazatban, az egészségügyben nem lehet tudatosság és korszerű tudás nélkül érvényesülni. És itt kerül előtérbe minden olyan kezdeményezés, alapítvány, egészségnevelési program, amely segít eldönteni, hogy mi a jó és mi a káros az egészségünk szempontjából. A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány célja, hogy pozitív példák segítségével, az iskolákon és a gyógyszertárakon keresztül megszólítsa, tájékoztassa, nevelje a lehető legszélesebb közönséget. A 21 neves szakember támogat tehát minden olyan edukációs programot, amely hiteles, szakszerű, és az adott célcsoportot az igényeinek megfelelő eszközökkel kívánja elérni. Nem kis feladatvállalás ez a hölgyek részéről, és mi a Hungaropharmában méltán büszkék vagyunk arra, hogy katalizátorai lehetünk ennek az úttörő tevékenységnek.”

A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány kurátorai: Beke Zsuzsa (kormányzati kapcsolatok és kommunikációs vezető, Richter Gedeon Nyrt.); Béres Klára (kommunikációs igazgató, Béres Gyógyszergyár); Nagy Anikó (főigazgató-főorvos, Heim Pál Gyermekkórház); Pozsgay Csilla (főigazgató, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési Intézet); Szökő Éva (elnök, Gyógyszerésztudományi Társaság).

A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány tagjai: Bittner Nóra (onkológus, Országos Onkológiai Intézet); Csákó Ibolya (gyógyszerész-rendőr alezredes, ORFK); Duha Gabriella (ny. elnök, PHOENIX); Füzesi Judit (kereskedelmi- és marketing vezérigazgató-helyettes, Hungaropharma Zrt.); Higyisán Ilona (főgyógyszerész, Bajcsy-Zsilinszky Kórház); Hohmann Judit (dékán, Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar); Ignácz Andrea (gyógyszerész, Király Gyógyszertár, Nagykanizsa); Ilku Lívia (tanácsadó, Richter Gedeon Nyrt.); Illés Zsuzsanna (igazgató, MAGYOSZ); Jakab Zsuzsanna (európai regionális igazgató, WHO); Kaizer Zsuzsa (orvos-gyógyszerész, Szeged); Kondorosi Éva (biokémikus, az Európai Tudományos Tanács alelnöke); Lenkefi Ida, Némethi Erika, Zelkó Romána (dékán, Semmelweis Egyetem).

A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány ügyvezetője: Kertész Éva

Szökő Éva, az alapítvány elnökeként hangsúlyozta: „Rendkívül fontosnak tartom, hogy az egészségnevelés megkapja azt a figyelmet, amire láthatóan nagy szükség van Magyarországon. Személy szerint, és az alapítvány elnökeként is azt érzem, erre több energiát kell fordítanunk és meg kell találnunk, hogy az a sok-sok kiváló egészségprogram, ami egyébként már működik az országban, hogyan jut el a lakossághoz, a tanintézményekbe. Természetesen tisztában kell lennünk azzal, hogy a változtatás sokszereplős, hosszú időt igénylő folyamat, és az alapítvány ennek kíván elkötelezett, aktív részese lenni.”

“Nyitottság, bizalom, párbeszéd, együttműködés – csak így teljesítheti vállalt küldetését az alapítvány. Ezért nyitunk az iskolák és a gyógyszertárak felé, ahol megtaláljuk a diákokat és a felnőtteket. Azt szeretnénk elérni, hogy a lakosság ne kiszolgáltatottja, hanem partnere legyen egy egészségügyi rendszernek. Ne akkor kérje a rendszer segítségét, amikor baj van, hanem előzze meg azt.” – összegezte a célokat Kertész Éva ügyvezető, majd bemutatta az alapítvány egyedi tervezésű logóját és honlapját, amely a www.21no.hu címen érhető el.

A magyar egészségügy vezető női szakembereiből álló grémium elsőként hat olyan hiánypótló egészségnevelési programot, projektet karolt fel, amelyek a tömörülés minden vállalásával összhangban vannak, és éppen ezért érdemesnek tartanak az országos népszerűsítésre, többek közt az iskolai edukáció céljából.

A kiválasztott, és elismerő oklevéllel kitüntetett programok, projektek:

  1. HENT – a gyógyszerhamisítás ellen, a munkacsoport gondozásában elkészültek olyan hiánypótló, érthető és érdekes oktatási anyagok, amelyek segítségével egyrészt a pedagógus felvilágosító foglalkozást vagy osztályfőnöki órát tud tartani erről a speciális témáról, másrészt a diákok könnyen elsajátíthatják az ismereteket. A projekt laudációját felolvasta: Bittner Nóra, az elismerő oklevelet átvette: Ilku Lívia munkacsoport vezető;
  2. Okosdoboz – iskola a digitális térben, 6.600! elérhető feladat, kognitív játékok, egészségnevelés témájú videók alsós és felső diákoknak. A honlap fejlesztői a kezdetektől fontosnak tartották, hogy a kerettanterven túlmutató tartalmak is elérhetők legyenek. A csapat hisz abban, hogy nemcsak a tantárgyi ismeretek, hanem a gondolkodási képességek fejlesztése is fontos az iskolai előmenetelhez. A projekt laudációját felolvasta: Béres Klára, az elismerő oklevelet átvette: Szlankó János ötlet-gazda, fejlesztő;
  3. KórházSuli – a tartósabb ideig kórházba kerülő gyerekeknek a gyógyulás mellett kihívást jelent, hogy lépést tudjanak tartani az iskolai tananyaggal és az őket visszaváró osztálytársaikkal, barátaikkal. Ehhez nyújt felbecsülhetetlen értékű segítséget a KórházSuli, amelynek laudációját felolvasta Beke Zsuzsa, az elismerő oklevelet átvette: Drevényi Anita koordinátor, akit elkísért Unger Aliz, a projekt bázis-iskolája, az Eötvös gimisek kommandósa, és Steimacher Dóri egyetemista, önkéntes;
  4. GYERE®- Gyermekek Egészsége Program - egy nemzetközi modell hazai adaptációja, amelynek célja a gyermekkori elhízás visszaszorítása a szülők, az iskola, a helyi egészségügy és általában az egész település közösségének a segítségével. A magyar lakosságot az európai átlagnál jobban sújtó elhízás “járvány” ellen csak a teljes életmódváltás jelenthet megoldást, amelynek fő pillérei a táplálkozás és a mozgás. A project laudációját felolvasta: Kertész Éva, az elismerő oklevelet átvette: Kubányi Jolán elnök, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége;
  5. Mérföldkövek – ez a címszó alatt hozta létre a Hungaropharma Zrt. azt a projektjét, amelyben a vele partnerségi kapcsolatban álló gyógyszertárak bevonásával két civil szervezet misszióját is támogatja. A két mérföldkő az emberi élet két szakaszához kötődik, a születéshez és az élet alkonyához. Az Apa-füzet és a Kapaszkodók - Gyakorlati tanácsok a demencia útvesztőjében projektek laudációját felolvasta: Lenkefi Ida, az elismerő oklevelet átvette: Csehi Marianna, a Hungaropharma Zrt. marketing és kommunikációs vezetője és Csuthy Annamária, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munkatársa;
  6. Interaktív tanórák a gyógyszertárakról – gyógyszerészként, oktatóként minden korosztály számára elérhetővé tenni alapinformációkat, ez a projekt küldetése. Ahhoz, hogy elinduljon a párbeszéd ezzel a korosztállyal, tudni kell, hogy milyen kép él bennük a gyógyszerész szakmáról, általában az egészséges életmódról. Létrejött egy tananyag a patikai munkáról, a gyógyszerekről, amelyet már közel fél ezer diák hallgatott meg. A projekt laudációját felolvasta: Zelkó Romána, az elismerő oklevelet átvette: Bácskay Ildikó, a Debreceni Tudományegyetem Gyógyszertechnológiai Tanszékének docense és Gyermán Anna gyógyszerész, koordinátor.
    FellerA BeresK Szoko SzlankoJ

Bejelentkezés

A honlapra való regisztrálással nyomon követheti előfizetéseit, rendezvényekre történő jelentkezéseit.

e-learning

E learning 2017 web

Hírlevél

Keresés

Egy százalék

egyszazalek modul

Allergiás megbetegedések

Allergia logo

PBP World Meeting

PBP crop

International

eufeps logo

Fip

Kérdezze meg...

gyogyszeresz fiatal

Farmakognóziai Hírek

gyogynoveny2

facebook

Aktuális szám

Gyógyszerészet – korábbi számok