2005. május 12–14. XL. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny

XL. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny
Gyula, 2005. május 12-14.

A jubileumi, XL. Rozsnyay Mátyás Emlékversenyt Gyulán az Erkel Hotelben rendezte meg a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Békés Megyei Szervezete. Nagy örömünkre több mint 200 kolléga vett részt a rendezvényen.

Az ünnepélyes megnyitó a Gyulai Magvető Református Általános Iskola énekkarának tolmácsolásában a Himnusszal kezdődött, majd a szépen csengő gyerekdalok az emlékversenyhez méltó, emelt hangulatot teremtettek.

Az ünnepélyes megnyitó

Először dr. Vincze Zoltán professzor, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság tiszteletbeli elnöke köszöntötte a Rozsnyay Mátyás Emlékverseny résztvevőit és vendégeit. Külön köszöntötte azokat a kollégákat, akik a gyógyszerészeti tudomány egy-egy részterületéről választva témát, tudományos dolgozatot készítettek és az emlékversenyen számolnak be elért eredményeikről, követve a névadó, Rozsnyay Mátyás szép példáját. A tiszteletbeli elnök köszöntőjében az emlékversenyt a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság egyik legértékesebb gyöngyszemének nevezte, melyre kiemelten kell figyelni, hogy továbbra is az maradhasson és a részvétel pedig fiatal kollégáink számára egy életre szóló, megtisztelő élmény legyen.

Dr. Erős István professzor, a Rozsnyay Mátyás Emlékverseny ez évi Bíráló Bizottságának elnöke, az emlékverseny nagy elkötelezettje, a névadó munkásságát méltatta. Kiemelte Rozsnyay Mátyás széleskörű érdeklődését, melyet az 1860-ban megjelent, a sakkjátékról szóló, a “Sakkjáték elemei, vezérfonal a sakkjáték megtanulására” c. könyve is jelez. Ez ebben a témában az elsőként megjelent magyar nyelvű könyv. Felhívta a figyelmet arra, hogy az emlékversenyre való felkészüléssel és a részvétellel a fiatal gyógyszerészek megismerhetik a kutatás semmihez nem hasonlítható élményét. Felelevenítette dr. Nikolics Károly professzor gondolatát is arról, hogy nemcsak a versenyző, hanem a szakmai vezetés is sokat profitálhat a Rozsnyay versenyekből. A vezetők “egy hegy tetején állva” irányítják a “völgyben serénykedők” napi harcait, küzdelmeit. A “hegy tetejéről” messze látni és tág horizontot lehet felmérni, sok összefüggést ismerhet fel a vigyázó tekintet, ami viszont a völgyben dolgozó “derékhad” előtt rejtve marad. Nekik pedig az a nagy előnyük, hogy látják a részleteket, amelyek a magaslaton állók előtt rejtve maradnak. Jó döntéseket csak a részletek ismeretében lehet hozni. A Rozsnyay Mátyás Emlékverseny nagyon jó alkalom a részletek megismerésére.

Dr. Perjési Klára Gyula város polgármester asszonya és Szendrényi Lajos kuratóriumi elnök köszöntő szavai után dr. Weltler János a Rozsnyay Mátyás Alapítvány Intéző Bizottságának elnöke szólt a hallgatósághoz. Dr. Herczegfalvi Lászlóné Rozsnyay Mátyás jelszavát (Tacitus mondását) idézte: “Ad utilitatem vitae omnia consilia, factaque  nostra, dirigenda sunt” (Minden tettünk és minden gondolatunk az élet hasznosítására irányuljon.), majd felolvasta dr. Horváth Dénes levelét, aki ñ mint az 1965-ben újraindított emlékverseny még élő szervezője ñ üdvözölte a jubileumi emlékversenyt.

Ezután dr. Vincze Zoltán professzor köszöntötte az elmúlt 40 évben első helyezést elért versenyzőket, akik közül aki csak tehette, jelenlétével is megtisztelte az utódokat. (A korábbi évek nyerteseinek listáját az idei emlékverseny előkészületeiről szóló beszámolóban (Gyógyszerészet, Ö 2005.) már közöltük ñ a szerk.)

Az ünnepélyes megnyitó után két, nagy érdeklődéssel kísért plenáris előadás hangzott el. Prof. dr. Erős István: “A gyógyszer-technológia múltja és jövője” címmel, prof. dr. Szendrei Kálmán: “Visszaélések a gyógynövényekkel és gyógynövény-készítményekkel” címmel tartott nagy sikerű előadást.

Az emlékverseny programja

A versenyprogram keretében 20 előadás hangzott el. Közülük 8 előadás gyógyszertechnológia, 5 gyógyszerügyi szervezés, 4 előadás pedig farmakognóziai témájú volt, további 3 előadás a gyógyszerészi gondozással foglalkozott.

Szakmai és társadalmi programok

Az első napon a rövid szabadidőben hangulatos kisvonattal városnéző körutat tettünk. Előbb Erkel Ferenc szülőházában Erkel zongoráján hallgattunk koncertet, majd a polgári Ladics házat tekintettük meg. A híres “100 éves” cukrászdában édes csábítás várta a kedves vendégeket. Este a Gyulai Református Templomban a világhírű Fassang László orgonaművész felejthetetlen játékát élvezhettük.

A verseny második napján a színvonalas előadásokat szakmai fórum követte. Az MGYT képviseletében prof. dr. Nyiredy Szabolcs elnök, az MGYK képviseletében Hávelné Szatmári Katalin elnök és a MOSZ képviseletében dr. Samu Antal elnök vett részt a fórumon, amelyen a fiatal gyógyszerészeket érintő témákban cserélhettek gondolatokat az emlékverseny résztvevői. A fórum moderátora dr. Botz Lajos az MGYT főtitkára volt. Este reneszánsz vacsora várta a vendégeket.

Eredmények

A verseny zárónapján a győztesnek és helyezetteknek járó díjakat prof. dr. Nyiredy Szabolcs akadémikus az MGYT elnöke adta át.

A verseny első helyezettje és ezzel a Rozsnyay emlékplakett birtokosa Horváth Erzsébet lett (Paracelsus Gyógyszertár, Körmend). Második helyezést ért el Molnár Zsuzsanna (Turul Gyógyszertár, Békés), a harmadik helyezett Finta Iris (Irisz Gyógyszertár, Abaújszántó) lett.

További helyezettek és díjazottak: Horváth László (Debreceni Egyetem, Egyetemi Gyógyszertár), Kiss Dorottya (Semmelweis Egyetem, Egyetemi Gyógyszertár), Vincze Szabina (Hajnal Gyógyszertár, Budapest) és Kemenczei Zsolt (Fehér ‹röm Gyógyszertár, Veszprém). Dicséretben részesült Hugyecz Nikoletta, Hugyecz Tünde, Kovács Rita, Kövér Beáta, Lavati Klára, Miklovits Tímea Noémi, Nagy Róbertné, dr. Oroszlány Rita, Perjés Éva Margit, Sári László Balázs, Szűcs Tivadar, Takácsné Menyhárt Eszter, Tóth-Vas Kata.

Horváth Erzsébet megkapta a Magyar Gyógyszerész Kamara Békés Megyei Szervezete különdíját, Molnár Zsuzsanna a Quadro Byte különdíját, valamint az MGYK Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Szervezete által felajánlott hollóházi vázát. Finta Iris a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének és a MGYK Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének különdíját. Horváth László, Kiss Dorottya és Hugyecz Tünde a MGYT Kórházi Szervezet által felajánlott különdíjakat, Vincze Szabina, Tóth-Vas Kata és Kovács Rita a Herbária Rt. különdíjait, Lavati Klára az MGYK Csongrád Megyei Szervezetének a legjobb farmakológiai témakörű előadás díjazására felajánlott tárgyjutalmát kapta.

Aradi kirándulás

Az Emlékverseny részvevői az MGYT elnökének zárszava után Aradra utaztak, ahol megkoszorúzták Rozsnyay Mátyás sírját és tisztelegtek emlékének, halálának 110. évfordulóján. A koszorúzáskor Ferentzi Mónika az MGYT Gyógyszerésztörténeti Szakosztályának elnöke mondott beszédet. Bogdán Levente, Arad város polgármestere a Maros partján levő étteremben fogadta az emlékező gyógyszerészeket. A jó hangulatú ebéd után kedves visszaemlékezésre nyílt lehetőségünk Csernyánszky Judit festőművész segítségével, aki Rozsnyay Mátyás dédunokája. Azután megtekintettük a “Rozsnyay Patikát”, majd ellátogattunk a Vértanúk Emlékművéhez.

Az emlékverseny néhány napja alkalmas volt arra, hogy a szakmai tudás megerősítése mellett szellemileg és lelkileg is feltöltődjünk. Köszönet illet mindenkit, aki segített színvonalassá, emlékezetessé tenni a XL. Rozsnyay Mátyás Emlékversenyt!

Dr.Herczegfalvi Lászlóné
a Rozsnyay Mátyás Emlékverseny
Rendező Bizottságának elnöke