A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány Védjegye öt egészség programnak, 2020

A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány tagjai minden évben öt egészséget népszerűsítő, a társadalom aktuális kérdéseire választ adó programot tüntet ki a 21-ek védjegyével. Az egészségügy meghatározó vezetői ezzel a védjeggyel fejezi ki szakmai elismerésüket és hívják fel a lakosság figyelmét a legégetőbb egészségügyi kérdésekre.

Idén az alábbi programok, illetve személyek kapták meg az elismerést:

Szeretettel gratulálunk a projekteket működtető alkotóknak!


A mogyoródi Kígyó Gyógyszertár vezetője évek óta nagy hangsúlyt fektet a kommunikációra. Azon gyógyszerészek közé tartozik, akik tapasztalják, hogy a korrekt és empatikus tájékoztatás a betegek/ fogyasztók ismereteit bővíti, támogatja a gyógyszer adherenciát, fejleszti az egészség műveltséget.

A betegekkel a közösségi médián, sőt zárt csoporton keresztül is tartja a kapcsolatot, munkaidőn túl válaszol a kérdéseikre, segíti őket a tájékozódásban. Gyógyszerészekből álló szakmai csapatot hozott létre, akik vállalták, hogy 24 órán belül elérhetőek lesznek.

Az utóbbi időszakban sok zavart okozott a receptek kiváltása, kiderült, hogy mind a szakemberek, mind a betegek gyakran szembesülnek az e-receptek használatához kapcsolódó anomáliákkal, dr. Dér Péter gyógyszerész ezért készítette el a https://receptkivaltas.hu/ ingyenesen hozzáférhető weboldalt, amely a hatályos jogszabályi előírásokra támaszkodva, hitelesen és naprakészen vezet végig a gyógyszerkiváltás folyamatán, illetve számos gyakori kérdésre is választ nyújt. Az orvosok és a gyógyszerészek a lakossági tájékoztatás során kiválóan támaszkodhatnak erre a könnyen áttekinthető, pragmatikus weboldalra.

 


Fenntartható Jövőkép(p)
Csapatvezető: Papp Helga

A Richter Anna díj 2019. évi Pedagógus kategória győztes projektjének célja, hogy az 5-8. osztályos gyermekek számára bemutassa a klímaválság jelenlegi helyzetét és cselekvésre ösztönözze őket. A korosztályon keresztül a projekt hatni kíván minél több családra. A projekt a fenntarthatóság mentális egészségről (is) szól. https://richterannadij.hu/index.php/2019/2019-dontosok-1

A minket körbe-vevő termékek gyártásakor felhasznált anyagcsoportokról (papír, textil, üveg, műanyag, alumínium) készült egy-egy felvezető rövidfilm, melyekhez a téma feldolgozását segítő pedagógiai anyagok tartoznak. A pedagógiai segédanyaghoz információs háttéranyag tartozik a pedagógusok számára, illetve óraterv az 5-6. illetve a 7-8. osztályok számára, melyek a drámapedagógia eszköztárát felhasználó 90 perces foglalkozásokhoz nyújtanak segítséget.

A megélés és beleélés eszközén keresztül közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy az erőforrásokat tudatosan használják, hogy képesek legyenek a kritikai gondolkodásra, és hogy rendszerben lássák az összefüggéseket, hogy felismerjék saját felelősségüket.


Egészségfejlesztés EFOP 180 projekt
Szakmai csoportvezető: Dr. Simich Rita

https://efop180.antsz.hu/jatszoter/

Az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” című projekt célja a lakosság egészségi állapotának javítása, a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek számának növelése. A projekt népegészségügyi alprojektjének „Egészségtudatosság fejlesztése 7-18 éves korosztály részére” elnevezésű program átfogó célja az egészséges életkezdet megalapozása a gyermekkorban és a felnőtté válást megelőző időszakban.

A program magában foglalja az alap- és középfokú oktatási intézményekben elérhető korosztály helyes egészségmagatartásának kialakítását támogató kutatás, tananyag (koncepciók és óravázlatok), módszertan, tudástár és webes tartalmak létrehozását.

A tervek szerint a 21-ek „Egészségtudatos Iskola” projektjének kiegészítő tartalma lesz ez a módszertan és a tudástár.


Foglalkoztató füzet a demenciáról kicsiknek
(Egervári Ágnes ajánlása)
Szerzők: Fazekas Antónia, Király Csabáné, Kokas Éva, Komjáthyné Vincze Teodóra, Szabóné Nagy Bernadett

2020. szeptember 21-én mutatta be az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) a demenciáról szóló családi foglalkoztató füzeteket, amelyek kisiskolásoknak és családjuknak teszi érthetővé a betegséget, a tüneteket. A füzet célja a betegség megismerése, az érzékenyítés, elfogadás és a beteggel való kapcsolattartás segítése.


Biztonságos Étrendkiegészítő Program Védjegy
(Ilku Livi ajánlása)

Célja egy olyan rendszer működtetése, ami csökkenti a minőségileg nem megfelelő, közegészségügyi kockázatot jelentő vagy megtévesztő jelöléssel ellátott étrend-kiegészítők fogyasztókhoz való jutásának lehetőségét. A megállapodást aláírók: Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, Magyar Gyógyszerészi Kamara és Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete.

A programhoz önkéntesen csatlakozott

  • étrend-kiegészítő gyártók és forgalmazók, valamint gyógyszer-nagykereskedők vállalják, hogy csak megfelelő minőségtanúsítási eljárással garantált, biztonságos étrend-kiegészítőket forgalmaznak,
  • gyógyszertárak pedig azt vállalják, hogy csak a programban részt vevő beszállítótól szereznek be lakossági értékesítésre szánt étrend-kiegészítőket.

A programot logó védi, amit a csatlakozott gyógyszertárak ki tudnak helyezni az officinába, programhoz csatlakozott gyógyszertárak száma jelenleg: 1556! Azaz a többség, ez fantasztikus szerintem.

Több info: https://www.mgyk.hu/a-biztonsagos-etrend-kiegeszito-programrol-folyamatosan-frissitve.html

A foglalkoztató füzet igényes, csodaszépek a rajzok, a feladatok kiválóan támogatják a kitűzött célt. Fontos lenne, hogy minél többen megismerjék és használják, különösen az érintett családok.

https://demencia.hu/wp-content/uploads/2020/10/Munkafuzet_Csaladoknak_WEB.pdf