Gyógynövény Szakosztály

Dr. Csupor Dezső – MGYT Gyógynövény Szakosztály elnöke
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet
6720 Szeged Eötvös u. 6.
csupor.dezso@pharmacognosy.hu
+62 546-451, +62/545-641
http://www.gyogynovenylap.hu
http://evgyogynovenye.hu

Az 1964. június 14-én létrehozott Gyógynövény Szakosztály fő feladata a gyógynövényekkel kapcsolatos hazai tudományos tevékenység összefogása. A Szakosztály szervezésében 1960-ben került megrendezésre az első Gyógynövény Szimpozion. Azóta is rendszeresen megrendezzük a hazai gyógynövénykutatók legrangosabb tudományos fórumát Magyar Gyógynövény Konferencia címmel. Fontos célunk hogy a fiatal gyógynövénykutatók munkájának bemutatására, szakmai kapcsolataik megerősítésére is alkalmat teremtsünk. Ezt szolgálja a Fiatal Gyógynövénykutatók Fóruma, amelyet 2014 óta évente megrendezünk. Emellett más szervezetekkel (pl. Magyar Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Szövetsége, Magyar Biológiai Társaság Botanikai Szakosztálya) közös előadóülések, konferenciák szervezésével kívánjuk szolgálni a szakmai információk cseréjét.

A Szakosztály legmagasabb szakmai elismerése az 1977-ben alapított Augustin Béla Emlékérem. A kiemelkedően sikeres fiatal gyógynövénykutatók díjazására a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával 2016-ban létrehoztuk a Szász Kálmán-díjat, amelyet háromévente adunk át.

A nemzetközi kapcsolatok építésének jegyében a Gyógynövény Szakosztály csatlakozott az ESCOP-hoz (European Scientific Cooperative on Phytotherapy), a fitoterápiás szakmai társaságok legnagyobb európai szervezetéhez, és saját képviselőkkel részt vesz annak munkájában.

A szakmai profil megtartása mellett a Szakosztály célul tűzte ki tevékenységének kiszélesítését. Fontosnak tartjuk, hogy a gyógynövényekkel kapcsolatos hírek, szakszerű információk a laikus közönséghez is eljussanak. Ennek szellemében született meg 2013-ban Az év gyógynövénye kezdeményezés, amely révén évről évre újabb gyógynövényt állítunk az érdeklődés középpontjába. Létrehoztunk egy gyógynövényekkel foglalkozó portált, a Gyógynövénylapot, amelyen rendszeresen jelennek meg rövid, közérthető írások. A Szakosztály és a Gyógynövénylap a gyors információáramlás elősegítése érdekében egyaránt rendelkezik Facebook oldalakkal.

A nagyközönség megszólításával kapcsolatosak az általános és középiskolás diákokat célzó pályázatok, amelyek célja a fiatalok gyógynövények iránti érdeklődésének felkeltése. A 2017-ben általános iskolásoknak megszervezett nagy sikerű rajzpályázatot követően egy középiskolásokat megcélzó tudományos poszterpályázat követte. A Gyógynövény Szakosztály az egyik támogatója a középiskolások számára megszervezett Herba Medica Tanulmányi Versenynek.

Titkár    

  • Dr. Rédei Dóra – MGYT Gyógynövény Szakosztály titkára
    SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet
    6720 Szeged, Eötvös u. 6.
    redei@pharmacognosy.hu +36 62 546451

A szakosztály tiszteletbeli elnökei: prof. Szendrei Kálmán, Dános Béla, prof. Máthé Imre, prof. Hohmann Judit.

Vezetőségi tagok: Bencsik Tímea, Béni Szabolcs, Boldizsár Imre, Czirbus Zoltán, prof. Deli József, Gonda Sándor, Hajdú Zsuzsanna, Horányi Tamás, Horváth Györgyi, Hunyadi Attila, László-Bencsik Ábel, Medgyesi Bálint, Pallos József Péter, Papp Nóra, Tóth Barbara, Vasas Andrea, Zámboriné Németh Éva.