Beszámoló a XIV. Clauder Ottó Emlékversenyről

A tavalyi év járványügyi helyzete miatt ugyan meghiúsult, idén azonban, ugyan jelentős védelmi intézkedések mellett, de sikerült megvalósítani az immár 14. Clauder Ottó Emlékversenyt. A névadó munkássága előtt tisztelgő, az MGYT Gyógyszeripari Szervezetének és Gyógyszertechnológiai Szakosztályának közös szervezésében és az MGYT Gyógyszeranalitikai Szakosztályának támogatásával megvalósuló rendezvény a 35 év alatti, diplomával rendelkező, gyógyszeriparban, kutatóintézetekben, illetve egyetemeken dolgozó fiatal kutatóknak biztosít lehetőséget a tudományos tapasztalatcserére egy nemes versengés kereti között. Az Emlékverseny ezúttal is tradicionális helyszínén, a budapesti Benczúr Hotelben került megrendezésre 2021. november 11-12-én.

Az idei évben összesen 31 darab versenyelőadás hangzott el a két nap alatt. Az emlékverseny csütörtöki napja ünnepélyes megnyitóval indult, ahol prof. dr. Szökő Éva az MGYT elnöke, prof. dr. Hohmann Judit az MGYT tudományos alelnöke, valamint dr. Kovács Kristóf az MGYT Gyógyszeripari Szervezetének és ifj. dr. Regdon Géza az MGYT Gyógyszertechnológiai Szakosztályának elnökei köszöntötték a hallgatóságot és a versenyzőket.

A megnyitó utáni első szekció előadásai a hagyományos gyógyszertechnológiai témák köré csoportosultak. Az üléselnök dr. Ludányi Krisztina volt. A szekció nyitó előadásában Pető Ágota, Kósa Dóra, Haimhoffer Ádám és Nemes Dániel társzerzőségével Jasminum officinale tartalmú kenőcsök formulálásáról és vizsgálatairól beszélt. Majd Kis Nikolett ismertette a glikolok, mint kémiai permeáció fokozó anyagok a stratum corneum szerkezetre és permeabilitásra gyakorolt hatásával kapcsolatos vizsgálatait. A következő 3 előadás egyaránt a gyógyszeres habok témaköre köré csoportosult. Falusi Fanni különböző polimer tartalmú habok formulációjáról és vizsgálatáról beszélt, Farkas Dóra hajtógázmentes gyógyszeres habok előállításával és vizsgálataival kapcsolatos eredményeit ismertette. A szekció záró előadásában Haimhoffer Ádám egy verapamil tartalmú gasztroretentív szilárd hab előállítását és in vivo vizsgálatát mutatta be az érdeklődő közönségnek.

 

Az ebédszünet után a farmakológiai szekció előadásaira került sor dr. Tábi Tamás elnöklete mellett. Barna Tamara a szildenafil-citrát, mint potenciális tokolitikus hatóanyag vemhes patkány uteruszon végzett vizsgálatáról beszélt, Horváth Ádám pedig a Kántás Boglárka, Steib Anita, Berenkei Gábor és Kerekes Richárd társzerzőségével megvalósított lipid raftok módosításának komplex in vitro és in vivo vizsgálatával kapcsolatos kísérleteiről számolt be. Mészáros Petra a vékonybél szerepét vizsgálta a paracetamol felszívódásában és metabolizmusában fiziológiás és diabéteszes körülmények között. Vígh Dóra egy simaizom elektromiográfián alapuló módszert mutatott be a gyomorsav túltermelődésének kimutatására patkánymodellben. Végül Konkoly Krisztián és Herczeg Diána Ildikó előadását hallgathattuk meg „A publikus mellékhatás adatokból levonható következtetések: Mit tanulhatunk a COVID-19 vakcinák példáján?” címmel.

Rövid szünet után a nap utolsó, analitikai témájú szekciójára került sor, melyet dr. Csupor Dezső elnökölt. Fodor Blanka Teleki László társszerzőségével a D3-vitamin bomlásának HPLC-DAD módszerrel történő nyomon követéséről számolt be szilárd gyógyszerformákban, Ivánczi Márton sejtmembrán penetráló peptidek konformációs vizsgálatait ismertette, míg Laczkó Dávid a Péterváriné Blanár Eszter közreműködésével végzett kísérleteiről számolt be a centrifugális megoszlásos kromatográfia alkalmazásának ekdiszteroidok elválasztásában történő kihívásairól és lehetőségeiről. Simon Alexandra az Alpinia galanga hatóanyagainak membrán permeabilitás vizsgálataival kapcsolatos eredményeit ismertette. Az előadás társszerzői Nghiem Kim Szofi, Gampe Nóra és Garádi Zsófia voltak. Tyukodi Levente új C5 kurkuminoid analógok albumin-kötődésének spektroszkópiai módszerekkel történő nyomon követéséről beszélt, míg Virág Dávid a Lőrincz Kende, Kiss Norbert, Bozsányi Szabolcs, Jobbágy Antal, Gulyás Lili, Borbély Adina társzerzők segítségével szerzett eredményeiről számolt be alfa-1-savanyú glikoprotein, mint diagnosztikus biomarker malignus melanomában történő alkalmazási lehetőségeiről.

Az estét és egyben a csütörtöki programot az előző konferencia hagyományait követve egy remek hangulatú borkóstoló zárta.

A pénteki program a nagyszámú előadás miatt viszonylag korán indult, de a korai időpont ellenére is szép számmal képviseltették magukat a résztvevők és az érdeklődők. Az Emlékverseny 4. szekciójának elnöki teendőit prof. dr. Révész Piroska látta el. Az első előadásban Jaksáné Borbás Enikő, Kádár Szabina társzerzőségével a fluxus alapú gyógyszerformuláció fejlesztésben rejlő lehetőségeket ismertette. A Józsa Liza, Zákány-Braun Renáta szerzőpáros „Kurkumint tartalmazó önemulgeáló rendszer formulálása külsőleges gyógyszerformába” címmel adott elő, Arany Petra vaginális gyógyszerleadó rendszerek 3D nyomtatással történő előállításáról és vizsgálatairól beszélt, míg Kósa Dóra, Pető Ágota és Haimhoffer Ádám társzerzőségével orális bevitelre szánt peptid tartalmú gyógyszerhordozó rendszerek formulálásával és vizsgálataival kapcsolatos eredményeit ismertette. A szekció utolsó előadásában a Pamlényi Krisztián, Nemes Dániel szerzőpáros „Cetirizin tartalmú nátrium-alginát alapú polimer filmek stabilitási és permeabilitási vizsgálata” címmel tartott előadást.

A rövid kávészünet után következő, kémiai témájú szekciót prof. dr. Perjési Pál vezette le. A szekcióban Bege Miklós, Bakai-Bereczki Ilona, Herczegh Pál, Borbás Anikó „Nukleozidokon végzett tioladdíciók, és a vegyületek biológiai hatásai”, Debreczeni Nóra „Kationos kiméra oligonukleotidok szintézise”, Lőrincz Eszter Boglárka „SARS-CoV-2 ellenes hatású, perfluoroalkil oldalláncot tartalmazó glikopeptid antibiotikum származékok szintézise”, Piros László „Halokinazolinok szintézise és Suzuki-keresztkapcsolási reakciói propilén-karbonátban” és Varró Nikolett „Dinamikus szerkezeti egységet tartalmazó β -foldamerek szintézise” című előadásai hangzottak el.

Az ebédszünet után következett az idei Emlékverseny utolsó szekciója, melynek elnöki teendőit dr. Márkus Sarolta, a Magyar Gyógyszerésztudományért Alapítvány elnöke látta el. Ebben a szekcióban ismét technológiai témájú előadások kerültek porondra Németh Zsófia, Sipos Bence, Reza Semnani Jazani és Dobó Dorina Gabriella társzerzőségével Liposzóma alapú nano-hordozórendszerek kockázatbecslésre épülő optimalizálásáról tartott előadást, Rusznyák Ágnes Ciklodextrin polimerek siRNS hordozóképességének vizsgálta, a Sipos Bence, Katona Gábor szerzőpáros Porlasztva szárított, indometacin tartalmú polimer micellák fejlesztéséről számolt be a perorális biohasznosulás fokozásának céljából. Szabó Edina, Záhonyi Petra, Haraszti Anna és Brecska Dániel „Folyamatos technológiák alkalmazása hatóanyag-tartalmú szálas anyagok feldolgozása során” címmel adott elő, míg Uhljar Luca Éva ciprofloxacin-tartalmú polimer nanoszálak tűn keresztüli, illetve szabad felszínről történő szálképzéssel történő előállításával kapcsolatos eredményeit osztotta meg a közönséggel.

A hosszúra nyúlt program végeztével a kuratórium visszavonult értékelésre, az előadók pedig izgatott várakozás közben folytatták az eszmecserét és a kapcsolatépítést.

A kuratórium az aktuális alapszabály alapján az idei évben is 4 kategóriában hirdetett győztest: farmakológia témakörben Horváth Ádám, kémia-analitika témakörben Virág Dávid, hagyományos gyógyszertechnológia témakörben Kis Nikolett, míg innovatív gyógyszertechnológia témakörben Szabó Edina kapta a legmagasabb pontszámot. A kategóriagyőztesek közül az összesített eredmények alapján Virág Dávid kapta a legjobbnak járó Clauder Ottó Emlékérmet, illetve egy meghívást a jövő évi Gyógyszertechnológiai és Ipari Gyógyszerészeti Konferenciára. Ezen kívül ipari témájú előadásával Fodor Blanka érdemelte ki a zsűri Különdíját.

Külön meg kell még említeni, hogy nemcsak a Kuratórium tagjai, hanem a hallgatóság is aktívan kivette részét az egyes előadások utáni diszkusszióból. Minden előadónak több kérdésre is kellett válaszolni, ill. számos esetben kaptak az előadásuk kapcsán további ötletet a téma eredményes folytatásához.

Végezetül a Szervezők minden közreműködőnek szeretnék megköszönni a rendezvény sikeres lebonyolításában játszott szerepüket, valamint szeretnék megköszönni a támogatást a rendezvény szponzorainak: a Magyarországi Gyógyszerkutatásért Alapítványnak, a Béres Gyógyszergyár Zrt.-nek, az Extractum Pharma Zrt-nek, a Goodwill Pharma Kft.-nek, a Magyar Gyógyszerésztudományért alapítványnak, a MEDITOP Gyógyszeripari Kft.-nek és a Richter Gedeon Nyrt.-nek.

Sovány Tamás
a Clauder Ottó Emlékverseny Rendező Bizottság és a Kuratórium tagja
MGYT Gyógyszertechnológiai Szakosztályának alelnöke

Az Emlékverseny díjazottjai (b-j) Szabó Edina, Virág Dávid, Kis Nikolett és Horváth Ádám