Gyógyszerészek világnapja 2021

A Gyógyszerészeti Világszervezet (International Pharmaceutical Federation, FIP) néhány évvel ezelőtt szeptember 25-ét a Gyógyszerészek Világnapjának nyilvánította. A Világnap kiváló alkalom arra, hogy bemutassuk, milyen fontos szerepe van a gyógyszerészeknek a gyógyszerellátásban, a lakosság egészségének megőrzésében.

A Gyógyszerészek Világnapjának idei mottója: „Gyógyszerész - biztos pont az egészségben”.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a Gyógyszerészeti Világszervezet tagjaként a gyógyszerészek helytállásának, a járvány során szerzett élményeik, tapasztalataik bemutatásával ünnepli meg a Világnapot. Ezen az oldalon számos olyan írás, élménybeszámoló olvasható, amelyek bemutatják, milyen feladatok ellátásával segítették a gyógyszerészek a járvány elleni védekezést és a hozzájuk forduló betegeket.

Emberség és lelkiismeretes munka

A Covid-időszak minden gyógyszertári dolgozó számára nagyon kemény időszak volt. Az ijedtség, félelem, bizonytalanság, az ismeretlen vírussal kapcsolatos nyugtalanító információk jelentős forgalomnövekedést generáltak kezdetben, elindult egy felvásárlási láz. Igyekeztünk helytállni, a lehető legjobb tudásunk, gyorsaságunk, készletünk birtokában expediálni. Közben napról napra változtak az előírt protokollok, a jogszabályok, amit figyelemmel kellett kísérni és természetesen be kellett tartani. A szokásos munka mellett napi rutin része lett a többszöri fertőtlenítés, ami a felületekre és eszközökre is kiterjedt, miközben sokszor a fertőtlenítők beszerzése is gondot okozott.

Kötelezővé vált a védőeszközök használata mind a patikai dolgozók, mind a lakosság számára, amikből rövid idő után sajnos csökkent a készletünk, a nagykereskedők pedig nem tudtak kiszolgálni. A további készletek beszerzése hatalmas energiát, igényelt, hogy megfelelő biztos forrásból, jó minőségű eszközöket tudjunk forgalmazni. Komoly megpróbáltatást jelentett a készletgazdálkodás, hiszen a nagykereskedők is csak limitáltan szállítottak, bevezették a dobozkorlátozást, sokszor a tartozásba ígért gyógyszerek dobozszáma több volt, mint amit a nagykereskedő aznap szállított. Akkor még független gyógyszertárként óriási segítséget jelentett, hogy szinte minden nagykereskedőtől tudtunk rendelni, így szinte minden igért tartozást ki tudtunk elégíteni. Miután a fertőtlenítők beszerezhetetlenekké váltak, az OGYÉI által javasolt magisztrális kézfertőtlenítő gyártásával próbáltuk a keresletet kiszolgálni. Hetente több liternyi kézfertőtlenítőt készítettünk a laborban, így ezt a problémát is sikerült megoldani. A nagyobb gondot a maszkok, gumikesztyűk, vitaminok, lázcsillapítók iránti kereslet jelentette. A hiánygazdálkodás felverte az árakat, de időnként így sem volt elég a készletünk.

Az idősek megóvása érdekében a hozzátartozó váltotta ki a gyógyszereket, sokszor két vagy három havi adagot is, TAJ-szám bemondása alapján. Ennek voltak hátrányai is, hiszen néha a kiváltás után derült ki, hogy a beteg a gyógyszerek egy részét már nem szedi. A háziorvosokat még nekünk is nehéz volt elérni a telefonos rendelési időszakban. A szakrendelők bezárása miatt több beteg hozzánk fordult kisebb-nagyobb problémáival, tőlünk próbáltak segítséget kérni, és természetesen, amiben tudtunk és ameddig a hatáskörünk engedte, segítettünk is.

Kihívást jelentett a téves információk eloszlatása is a betegek körében, a Covid-betegséggel, a vitaminokkal, lázcsillapítókkal, vagy akár a helyes maszk és kesztyű használattal kapcsolatban. Az OGYÉI-nek és a gyógyszerészi kamarának köszönhetően szinte minden nap kaptunk naprakész tájékoztatást, és segítségükkel a későbbiekben a védőoltáshoz is időben hozzájutott, aki élt a lehetőséggel.

A negyedik hullámra készülve elmondhatjuk, nehéz volt ugyan, de helytálltunk a hivatalos szervek elismerése nélkül is. Valószínű várnak még ránk nehéz időszakok, de aki emberséggel, lelkiismeretes munkával fog a továbbiakban is dolgozni annak erőt fog adni a patikába betérők köszönete, hálája, amiből viszont nagyon sokat kaptunk!

Tompa Ildikó
szakgyógyszerész
Kőhegy gyógyszertár, Pomáz

Idegen terepen is helytálltunk

Az intézeti gyógyszerellátásnak békeidőben is jellemzője, hogy nem várt, előre megírt megoldással nem rendelkező, sokváltozós helyzetekben kell helytállnunk. A járvány ideje alatt ez mindennapossá vált, a napi rutin kiszámíthatósága szinte megszűnt.

…tovább olvasom

Gyógyszerész – biztos pont az egészségben

A 2020-as év a világjárvánnyal az élet minden területén számtalan változást, nehézséget, kihívást okozott. Úgy gondolom az újabb és újabb kihívásokat, megoldandó feladatokat a közforgalmú gyógyszertárakban dolgozó minden kolléga fokozottan érezte. Nekem, személy szerint a tavalyi év különösen nagy változást hozott, az amúgy is napról napra változó járványhelyzetben. 2020 nyarán, a pandémia első és második hulláma között vettük át, a szintén gyógyszerész férjemmel közösen, egy vidéki patika vezetését tulajdonosként.

…tovább olvasom

Felértékelődő szakmaiság

A gyógyszerészet, mint az egészségügy multidiszciplináris területe, a járvánnyal érkező nehézségekkel, feladatokkal újabb és újabb kihívásokkal került szembe. A tavalyi évben kialakult ellátási nehézségek megoldása, illetve az idén megindult oltási program fontos szerepeket osztott a gyógyszerészekre.

…tovább olvasom

Az ajtó mindig nyitva állt

Szerettem volna egy hangzatos hasonlattal indítani, hogy milyen is volt az elmúlt Covidos időszak, de nem találtam olyan gondolatra, ami kellően leírja azt, ami velünk történt. Mindannyiunkban kavarog a félelem, küzdelem, remény. A napról napra változó szabályok követése, ahogy a betegeket, úgy minket egészségügyi ellátókat is próba elé állított. Az orvosi vizsgálatok nagyfokú korlátozása számunkra azt jelentette, hogy jóval több beteg kért a gyógyszertárban segítséget, ahol az ajtó mindig nyitva állt.

…tovább olvasom

Mindig számíthattak ránk

Az elmúlt „járványév” nagyban átalakította mindennapos rutinunkat, szakmai életünket. Kórházi-klinikai gyógyszerészként az eddiginél is fontosabb volt jelenlétünk a gyógyszerellátásban, az osztályos munkában és döntéstámogatásban, vagy akár a „központi gyógyszertári” szerepünk révén kapcsot képezni a betegellátó-rendszer egyes pontjai közt.

…tovább olvasom

Ha baj van, nagy szükség van ránk

A járvány kezdeti időszakában, a gyógyszerellátási feladatok mellett literszámra készítettük a WHO előírás szerinti fertőtlenítő, próbáltuk a gumikesztyűt és a szájmaszkot a legolcsóbb, megbízható forrásból beszerezni – de sokszor még így nehéz volt megfelelni a betegek várakozásainak.

…tovább olvasom

A sikeres gyógyszerészi munka alapjai változatlanok

Talán többünk nevében is beszélhetek, amikor azt mondom, hogy az egészségügy, azon belül a gyógyszerészet az elmúlt másfél évben olyan tapasztalatokra, olykor élményekre tett szert, amelyre sohasem vágytunk. A járvány váratlanul ért minket, de nem felkészületlenül. A súlyos, veszéllyel terhelt időkben megmutatkozott, hogy a jól képzett, elhivatott szakemberekkel, jól szervezett ellátással még az ilyen rendkívüli időkben is helyt lehet állni. Sőt, csak így lehet helytállni. Számomra talán ez az elmúlt másfél év egyik legfontosabb pozitív hozadéka.

…tovább olvasom

Növekvő felelősség

A járvány első hullámának kezdetekor leginkább az ismeretlentől való félelem volt megfigyelhető, mind a betegek részéről, mind pedig a gyógyszertár kollektívájában. Ennek az időszaknak az elejére esett a lakossági gyógyszerfelvásárlás, mely mind gyógyszergazdálkodásban, mind pedig munkaszervezésben rendkívüli kihívások elé állított minket. A gyógyszerbeszerzés akadozott, dobozszám-korlátozás volt, emellett állandó ügyeletes gyógyszertárként sokszor éjszaka közepéig állt a sor a gyógyszertár előtt.

…tovább olvasom

Komplex feladatok az oltási kampányban

A COVID-vakcináció ütemét 2021. első félévében a rendelkezésre álló vakcinák mennyisége és fajtája határozta meg. A kórházaknak, így a Bajcsy-Zsilinszky Kórháznak is egyik napról a másikra kellett biztosítaniuk az újabb és újabb személyi és tárgyi feltételeket az oltási kampányhoz.

…tovább olvasom

Folyamatos újratervezés

A járvány számos nehézséget eredményezett a patikai betegellátásban, ugyanakkor meglepő módon nem várt pozitív hozadékai is voltak. A patikák megrohanásának első nagy hulláma (2020. március) persze nem volt könnyen kezelhető, amikor azonban az OGYÉI bevezette a betegtérben tartózkodók számának korlátozását, az nagyon is előnyére vált a gyógyszerészi munkának. A járványügyi előnyökön túl nyugodtabb lett a készítmények kiadása, az emberek nem voltak tolakodók, türelmetlenek. Számunkra váratlan módon a betegek is jól fogadták ezt a szabályt.

…tovább olvasom

Biztos pont a járvány idején is

A 2020-as év nem várt eseményeket hozott életünkbe, új helyzeteket teremtett, melyekben új kihívásokkal kellett szembenéznünk.

Március közepén kreativitásunkat s minden tudásunkat arra összpontosítottuk, hogy a hozzánk betérő - kígyózó sorokban álló - betegeket megfelelő védőfelszereléssel és fertőtlenítővel, majd gyógyszerrel lássuk el, mert több héten keresztül limitált dobozszámmal tudtunk csak rendelni.

…tovább olvasom

Gyógyszerész a hullámhegyen innen és túl

Ha azt kellene összefoglalnom pár mondatban, miként éltem meg a gyógyszertárban az elmúlt időszakot, akkor ez egy igazán nehéz feladat lenne. Több mint 20 éves szakmai gyakorlattal a hátam mögött többet tapasztaltam és tanultam ebben a pár hónapban, mint amire vágytam. Mondhatni, kimerítő év volt ez…

…tovább olvasom