Növekvő felelősség

Növekvő felelősség

A járvány első hullámának kezdetekor leginkább az ismeretlentől való félelem volt megfigyelhető, mind a betegek részéről, mind pedig a gyógyszertár kollektívájában. Ennek az időszaknak az elejére esett a lakossági gyógyszerfelvásárlás, mely mind gyógyszergazdálkodásban, mind pedig munkaszervezésben rendkívüli kihívások elé állított minket. A gyógyszerbeszerzés akadozott, dobozszám-korlátozás volt, emellett állandó ügyeletes gyógyszertárként sokszor éjszaka közepéig állt a sor a gyógyszertár előtt.

A második hullám kezdete után, amikor igazán elkezdtek növekedni az esetszámok, megváltoztak a mi feladataink és a szerepünk is. Ekkor ugyanis az egészségügyi ellátás átszervezése miatt sok esetben a gyógyszertár maradt a lakosság számára az a pont, ahol megoldást találhatott a problémájára. Ebben az időszakban már komoly tanácsadó szerepet is betöltöttek a gyógyszertárak, ami a mai napig megmaradt.

Összességében úgy látom, az elmúlt egy év tapasztalatait fel lehetne használni ahhoz, hogy a gyógyszerész társadalmat komolyabb kompetenciákkal ellátva, új feladatokkal lássuk el, és az alapellátásban az eddiginél jelentősebb szerepet kapjunk. Ilyen lehetne például a népegészségügyi programok bővítése, az ezekkel kapcsolatos tájékoztatás. A háziorvosokkal együttműködve, az ő tehermentesítésükre bizonyos krónikus betegségek esetén – mint például hipertónia – kiadhatnánk meghatározott időszakra a betegnek az alkalmazott gyógyszerét EESZT rögzítéssel. De megfontolandó példa lehet az is, ahogyan egyes országokban a gyógyszerészek a lakossági oltási kampányokban is részt vesznek.

Bízom benne, hogy az elmúlt egy év újabb lendületet ad a szakmánknak, mely során újabb kompetenciákat kapunk és így tovább tudjuk növelni a megbecsültségünket.

Argay Márton PhD
gyógyszertárvezető szakgyógyszerész
Szent Rókus Gyógyszertár, Miskolc