Webinárium – 2024. február 16.

Kedves Kollégák!

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság soron következő webináriumát 2024. február 16-án., 15:00-kor tartja

Előadó: dr. Szabó Alexandra (társszerzője: dr. Dolgos Szilveszter) (Budapesti Szent Margit Kórház Intézeti Gyógyszertár – Taraba István Művese Állomás).

Előadásának címe: Nefrológiai betegek gyógyszerészi gondozása

A webinárium ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

2024. február 16-án 12 óráig lehet jelentkezni a következő linken:
https://mgyt.hu/jelentkezes-webinarra/

A regisztrációt követően küldjük el a megadott e-mail címre azt a linket, ahol meghallgatható az előadás, és részt lehet venni az azt követő diszkusszióban is.

Ezúton meghívjuk a webináriumra és számítunk a részvételére!

Üdvözlettel:
Prof. Hohmann Judit
tudományos alelnök


Az előadás összefoglalója

Magyarországon közel másfél millió csökkent vesefunkciójú ember él, közülük kb. 12 000 ember szorul vesepótló kezelésre. A vesebetegség diagnózis sok esetben későn kerül megállapításra, annak ellenére, hogy a krónikus veseelégtelenség egy hosszú lefolyású kórállapot, amely során a vesék szerteágazó működésének visszafordíthatatlan romlása, végül teljes megszűnése következik be.

Ezért a veseelégtelenség nem csak a vese, hanem szinte valamennyi más szerv, szervrendszer működését befolyásolva, megfelelő kezelés nélkül sajnos halálhoz vezet.

A vesefunkció romlásával a beteg életvitele és gyógyszerelése jelentősen változik pl a nem tudatosan alkalmazott étrend-kiegészítők negatív hatással vannak a betegek bázis terápiájára. A budapesti Szent Margit Kórházban munkám nagy részét vesebetegek gyógyszeres terápiájának „gondozásával” töltöm. Előadásomban a mindennapi gyógyszerészi kihívások mellett szeretném bemutatni a vesebetegek gyógyszerelésével kapcsolatos legfontosabb mérföldköveket.

Bízunk benne, hogy az elmondottak segítségül szolgálnak a közforgalomban és a kórházban dolgozó kollégáknak egyaránt.

Levezető elnök: Dr. Bodó Gabriella