Jelentkezés Webinárra

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság soron következő webináriumát június 24-én 15 órakor tartja.

Előadónk Prof. Soós Gyöngyvér.

Előadásának címe:

A kenőcsökön túl…
Biológiai és célzott terápiás lehetőségek atopiás dermatitis és psoriasis diagnózisú betegek ellátásában

A webinárium ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 2022. június 24-én 10 óráig lehetett jelentkezni.


Ezt követően küldjük el a megadott email címre a linket, ahol az előadás és az azt követő diszkusszió elérhető.

Meghívjuk és számítunk részvételére a rendezvényen
Üdvözlettel:

Prof. Szökő Éva
elnök

Az előadás összefoglalója:
A bőrbetegségek, bőrbetegek kezelésében kiemelt helye van helyi hatású készítményeknek, amelyek közül a leggyakrabban alkalmazottak a félszilárd, kenhető formák: a kenőcsök, krémek, gélek. A helyi kezelés mellet szükség lehet szisztémás adjuváns terápiára, azonban amennyiben ilyen módon nem sikerül tünetmentesíteni a bőrt, akkor specifikus szisztémás terápia rendelésére kerül sor.

Az atopiás dermatitis (AD) és a psoriasis (PS) is genetikai meghatározottságon alapuló immun-mediált gyulladásos bőrbetegségek. Precvalenciájuk meghaladja az 1%-ot, azaz népbetegségnek minősíthetők. Az AD esetében az utóbbi évtizedben jelentős növekedést mutatnak az epidemiológiai adatok, míg a PS esetében egyenletesen 2% körül ingadozik. A betegek többsége helyileg és fényterápiával eredményesen kezelhető, de 3-5% specifikus szisztémás kezelésre szorul. A hagyományos kismolekulás gyógyszerek mellett az utóbbi évtizedben előbb a PS, napjainkban pedig az AD kezelésére is regisztrálásre kerültek a biológiai –„ mab”-ok és a célzott terápiás – kinázgátló készítmények.

Az előadás megmutatja a betegségek pathogenezisében feltárt azon részleteket, amelyek a gyógyszerfejlesztések, alkalmazások célpontjai. A már regisztrált készítmények klinikai jelentősége mellett a biztonságosság kérdései is hangsúlyosan kerülnek szóba.