Allergiás megbetegedések

A gyógyszerészek szerepe az allergiás megbetegedések megelőzésében és kezelésében

 A 2017-es patikanap kapcsán meghirdetett gyógyszertári/gyógyszerészi aktivitások középpontjába a gyógyszerészek szerepe az allergiás megbetegedések megelőzésében és kezelésében téma került.

A téma fontosságára és időszerűségére a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet és a Kamara között 2015-ben kötött együttműködési megállapodás már rámutatott és az elmúlt két évben a szakma és az egészségpolitika részéről már voltak olyan kezdeményezések, amelyek megalapozták, hogy 2017-ben ez kerüljön az érdeklődés homlokterébe.

A patikanapi előkészületekhez kapcsolódó egyeztetések kapcsán az MGYT, a Kamara és a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar összefogásának megfelelően született döntés arról, hogy egy évig (a következő patikanapig terjedő időben) megfelelő ütemezésben készülnek el azok a tájékoztatók, amelyek megfelelő szakmai hátteret biztosítanak ahhoz, hogy a gyógyszerészek megfelelő felkészültséggel vegyenek részt a programban, és ezeknek a tájékoztatóknak az „anyalapja” a Gyógyszerészet lesz. A Gyógyszerészi Hírlap feladata elsősorban az operatív információk közzététele lesz, és időről időre közvetlenül is meg kívánjuk keresni a gyógyszertárakat. (Ennek a programnak az előfutára a két évvel ezelőtt szintén patikanapon elindított racionális ásványi anyag és nyomelem felhasználást célzó program, valamint a tavalyi „házipatika program” volt, melyekben – az MGYT és a Kamara koordinálásával – úgyszintén több publikáció és szakmai kiadvány is született.