2006. június 15–17. XLI. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny

XLI. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny
Berekfürdő, 2006. június 15-17

2006-ban a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete nyerte el a fiatal gyógyszerészek számára meghirdetett Rozsnyay Mátyás Emlékverseny rendezési jogát; mely a Társaság éves rendezvény-naptárában mindig kiemelt helyet kap. Ebben az évben ünnepeljük az emlékverseny névadója születésének 175. évfordulóját és különös véletlen, hogy ez az ünnep egybeesik a Nagykunság és Karcag híres szülöttének, Kátai Gábor orvos-gyógyszerésznek, a magyar nyelvű gyógyszerészi szakirodalom egyik úttörőjének születési évfordulójával is. Jász-Nagykun-Szolnok Megye MGYT Szervezete és tagsága nagy örömmel és várakozással tekintett az emlékverseny elé, hiszen több mint 30 év telt el azóta, hogy a megye otthont adhatott e rangos szakmai vetélkedőnek.

Az emlékverseny alapszabálya értelmében az Emlékverseny elnökségét dr. Weltler János (a Rozsnyay Mátyás Emlékversenyek Intéző Bizottságának Elnöke), dr. Stampf György (az MGYT Szakmai Bíráló Bizottság Elnöke) és Czédliné Polgár Erzsébet (a rendező megyei szervezet elnöke, a rendezőbizottság elnöke) alkotta. A zsűri elnöke prof. dr. Erős István (az MGYT tudományos alelnöke), tagjai a Gyógynövény Szakosztály részéről prof. dr. Kéry Ágnes, a Gyógyszerészi Gondozási Szakosztály és a Kórházi Gyógyszerészeti Szervezet részéről dr. Soós Gyöngyvér, a Gyógyszerészettörténeti Szakosztály részéről Ferentzi Mónika, a Gyógyszerkutatási Szakosztály részéről prof. dr. Sátory Éva, a Gyógyszerügyi Szervezési Szakosztály részéről, Rixer Mária, a megyei szervezetek képviseletében dr. Jakabovics Katalin (Baranya), Kissné Bódi Erika (Békés), Hajnalné Szikszai Emese (Borsod-Abaúj-Zemplén), Kovácsné dr. Balogh Judit (Budapest), Lippai Józsefné és Schneiderné Szűcs Anita (Fejér), dr. Tanayné Szalai Márta (Győr-Moson-Sopron), dr. Zádeczky Sándor (Jász-Nagykun-Szolnok), Farkasné dr. Tompa Ildikó (Pest), Németh Ágota (Vas) és dr. Pávics László (Veszprém) voltak.

A zsűri elnöke egyben az emlékverseny egyik plenáris előadója is volt. A plenáris előadók és az előadások címei az elhangzás sorrendjében az alábbiak voltak:

  • Prof. dr. Erős István (Szegedi Tudományegyetem Gyógyszertechnológiai Intézet): Meddig segédanyag, mettől hatóanyag?
  • Prof. dr. Klebovich Imre (Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet): Az étel-interakciók és szerepük a gyógyszeres terápiában;
  • Prof. dr. Hódi Klára (Szegedi Tudományegyetem Gyógyszertechnológiai Intézet): Az íztelen kinintől a modern szilárd gyógyszerformákig;
  • Dr. Blazsó Gábor egyetemi docens (Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet): A diabetes és korszerű terápiája

A megnyitón a „házigazda” megye részéről Szalay Annamária és Szalay Erika: A nagy elődök üzenete a mának: Rozsnyay Mátyás és Kátai Gábor kora című előadása hangzott el; kiemelve a két tudós munkásságának közös állomásait, kapcsolatukat.

A három napos rendezvényre 25 fiatal kolléga nevezett be verseny-előadással és nagy örömünkre szolgált, hogy a felhívásra négy határon túli magyar gyógyszerésznő is jelentkezett: Erdélyből 3 fő, Pozsonyból pedig 1 fő; ők felkészítőikkel együtt érkeztek. Pápai Katalin az MGYT Budapesti Szervezetének képviseletében versenyen kívüli előadással számolt be a népes hallgatóságnak kutatási eredményeiről.

Az elhangzott verseny-előadások – a zsűri elnökének zárszavában elhangzott értékelése szerint – igen színvonalasak, jól kidolgozottak, témakörüket tekintve változatosak voltak, hiszen érintették a gyógyszerhatástan, a farmakognózia, a gyógyszerészi gondozás, a gyógyszerügyi szervezés, a gyógyszerészettörténet, a gyógyszertechnológia és a kórházi-klinikai gyógyszerészet területeit is.

A XLI. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny I. helyezettje, a Rozsnyay-plakett nyertese 2006-ban Fittler András lett (PTE-ÁOK Gyógyszerészeti Intézet és Egyetemi Gyógyszertár) Amphotericin B tartalmú orrspray orrpolip kezelésére c. előadásával (felkészítője: dr. Botz Lajos egyetemi docens, intézetvezető főgyógyszerész).

A II. helyezett: Molnár Zsuzsa (:::::::::::) lett „Janus-arcú mesélők; avagy a tűnő múlt nyomában Békés megyében” c. előadásával; aki egyben a legjobb gyógyszerészettörténeti előadásért járó jutalmat is átvehette Ferentzi Mónika szakosztályelnöktől (felkészítő Kissné dr. Ábrahám Katalin).

A III. helyezett Kutas Jenő (Melinda Gyógyszertár, Pécs): A Galenus Gyógy-és Vegyszergyár rövid ismertetése 1905-1948-ig c. előadással (felkészítő dr. Lárencz László)

A IV. helyezett Fekete Andrea (Borostyán Patika, Salgótarján): A gyógyszertári vércukormérés eddigi tapasztalatai és problémái c. előadása (felkészítő dr. Soós Gyöngyvér intézetvezető egyetemi docens és dr. Balla Lászlóné). Fekete Andrea elnyerte a Phoenix Pharma és a MOSZ különdíját is.

Az V. helyezett Kurucz Krisztina (Szent Imre Gyógyszertár, Cegléd): Legkorszerűbb ismereteink a madárinfluenzáról (felkészítő dr. Csapó István).

Az elmúlt évben módosított alapszabály értelmében az I-V. helyezést elérő versenyző munkahelye is Emléklapban részesült és viselheti a Rozsnyay-díjas Gyógyszertár címet.

Kiemelt díjazásban részesült:

  • Kemenczei Zsolt (Fehér Üröm Gyógyszertár, Veszprém, felkészítő: dr. Pávics László) VI. helyezett, az MGYK Csongrád megyei Szervezetének különdíjával,
  • Őr Beáta (Parkvárosi Gyógyszertár, Érd, felkészítő prof. dr. Kéry Ágnes és prof. dr. Szökő Éva) VII. helyezett,
  • Vincze Szabina (Nemere Patika, Budapest; felkészítő Vajda Róbertné és dr. Nemeréné Kovács Zsuzsa) VIII. helyezett,
  • Fehér Krisztina (Szent Flórián Patika, Somorja, Szlovákia; felkészítő dr. Czigle Szilvia egyetemi adjunktus) IX. helyezett,
  • Garda Réka (Catena Gyógyszertár, Marosvásárhely; felkészítője: dr. Péter H. Mária) X. helyezett.

Dicséretben és jutalmazásban részesült dr. Törökné Bodor Éva (Diósgyőri Kórház Intézeti Gyógyszertára, Miskolc), Rédai Emőke (Biofarm Gyógyszertár, Maros megye), Szalipszkiné Bene Andrea (Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gyógyszerészeti Osztálya) – az MGYK különdíjával, Tasnády Szeőcs Katalin (SZTE Egyetemi Gyógyszertár), Major Csilla (Szentháromság Gyógyszertár, Dunaújváros), Kovács Klára (Winkler Patika, Csömör), dr. Apáti Pál György (Isteni Gondviselés Gyógyszertár, Szendrő), Pál Nimród (Albert Schweitzer Gyógyszertár, Jászkarajenő), Gyenge Balázs (Aranymérleg Gyógyszertár, Budapest), Kocsisné Balogh Annamária (Vácz Remete Gyógyszertár, Vác), Horváth Veronika (Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Gyógyszertára, Budapest), Tusnády Zsanett (Kiscelli Patika, Budapest) – a „Gyógyszerészek a Földért” Alapítvány különdíjával, Fülöp Ibolya (Primula Gyógyszertár, Ditró), Nagy Nikolett (Várhegy Gyógyszertár, Budapest).

Az MGYT Titkárságának adatai szerint több mint 140 regisztrált résztvevő látogatott el Berekfürdőbe, és vett részt a szakmai és társasági programokon.

A tartalmas szakmai előadásokon túl a társasági programokat is nagy érdeklődés kísérte. Június 15-én este Karcag Város Szimfónikus Zenekara adott hangversenyt; Sipos Antal és Bíró Attila karnagyok a zenekar repertoárjának gyöngyszemeit válogatták össze: Brahms, Johann Strauss, Lehár Ferenc, Kodály Zoltán, Beethoven és Mozart műveiben gyönyörködhettünk.

Június 16-án délután rövid kirándulást tettünk a Nagykunság „fővárosába”, Karcagra, ahol meglátogattuk a Református templomot, rövid sétát tettünk a Főtéren, megtekintettük a Karcagon élő és dolgozó Györfi Sándor Munkácsy-, Mednyánszky- és Servátius-díjas szobrászművész több alkotását, majd a Györffy István Nagykun Múzeumban ismerkedtünk meg a Nagykunság történelmével, néprajzával. Felkerestük a karcagi Orvos-és Patikatörténeti Gyűjteményt, majd a karcagi sétát a Szélmalmi Fogadóháznál zártuk. Ezt követően került sor – már Berekfürdőben – a „Puszta-party”-ra, amelyre hagyományos nagykun ételeket: bográcsban főtt birkapörköltet, „slambucot” és a karcagi rétest készített a Thermál Hotel Szivek főszakácsa. A tánczenéről és a jókedvről a hajdúböszörményi NAGÉV Kötszer Kft. Zenekara gondoskodott.

A Rendezőbizottság nevében ezúton szeretném megköszönni valamennyi támogatónknak a segítségét, mellyel az Emlékverseny megrendezését lehetővé tették. A rendezvény fő támogatója a Hungaropharma Zrt. volt. Kiemelt támogatóink voltak a Witeg-Kőporc Kft., az EGIS Gyógyszergyár Nyrt., a NAGÉV Kötszer Kft., a Galenus Lapkiadó Kft., a Rozsnyay Mátyás Alapítvány, a Novodata Számítástechnikai Zrt. Támogatta a rendezvényt az MGYK Győr-Moson-Sopron, Vas, Baranya, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom- Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Csongrád megyei szervezete, a Béres Alapítvány, a „Gyógyszerészek a Földért” Környezetvédelmi Alapítvány, a Medimpex Gyógyszerkereskedelmi Zrt., a PHOENIX Pharma Zrt., a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, az MGYT Kórházi Gyógyszerészeti Szervezete, a Berek Patika Bt., a Vizdákné dr. és Társa Bt., a Hegedűs és Társa Bt., a Vinczer és Társa Bt. Többen tárgyjutalmat ajánlottak fel és köszönettel tartozunk Jász-Nagykun-Szolnok megye sok gyógyszerészének a felajánlott különdíjakért.

Az előkészítési, szervezési munkák során sokat tett a zökkenőmentes lebonyolításért a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság részéről dr. Erdei Ottilia tudományos- és rendezvényi főtitkár-helyettes, valamint a Társaság Titkársága. Bízom abban, hogy valamennyi résztvevő kellemes emlékekkel tért haza és a versenyzők folytatják az itt bemutatott tudományos tevékenységüket.

Szalay Annamária MSc.
a Rendező Bizottság ügyvezetője
az MGYT Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének titkára