21-et díjaztak a 21-ek

Magyar oktatási programokat honorált a 21 Nő az Egészségügyért alapítvány
A hazai általános- és középiskolákban zajló egészségfejlesztő munkát és kreatív projekteket díjazta oklevéllel a 21 Nő az Egészségügyért alapítvány. Az elismeréseket ünnepélyes keretek között az egészség világnapján adták át, a budapesti Pannónia Általános Iskola dísztermében.

Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2016-os, valamint A magyar 10–18 éves tanulók egészségközpontú fittségi állapotát leíró tanulmány tavalyi adatai szerint az országban átlagosan minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott*. Ez az arány 2,1 százalék körüli, ami a gyakorlatban nagyjából 20 000 súlyosan elhízott gyermeket jelent. Ehhez hozzájárul a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás, ami számos súlyos szövődményhez vezethet felnőtt korban: nő a szívroham kialakulásának esélye, emellett számos ízületi és érbetegség, valamint cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint okozója.

A 21 Nő az Egészségügyért alapítványt azzal a céllal hívta életre a Hungaropharma Zrt., hogy hatékonyan segítsék a magyar lakosság egészségértését és egészségtudatosságát, ezzel is javítva a magyarok egészségi állapotát. „A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány célja, hogy pozitív példák segítségével az iskolákon és a gyógyszertárakon keresztül megszólítsa, tájékoztassa, nevelje a lehető legszélesebb közönséget. A jelek szerint pedig a minőségi élet alapjait biztosító szemlélet kialakítását nem lehet elég korán kezdeni” – mondta dr. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója. Az ország általános- és középiskoláiban zajló egészségfejlesztő programok közül az alapítvány a Klebelsberg Központtal és az esemény fővédnökével, Hajnal Gabriellával karöltve 21-et választott most ki, melyek tükrözik azt a gondolkodásmódot és elkötelezettséget, ami az egészséges életmódra való nevelésben elengedhetetlen.

A 21 pedagógiai modell az egészségért arról az áldozatos munkáról ad tanúbizonyságot, mely az országban zajlik annak érdekében, hogy fiataljainkból az egészséget értő, egészségtudatos felnőttek váljanak. „Pedagógusok, szülők és az egészségügyben dolgozók összefogásának hála Magyarország-szerte ötletes programokkal, játékos formában tanítják a gyerekeket a tudatosságra és a megelőzés fontosságára” – mondta Prof. Dr. Szökő Éva, a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány elnöke.

Az egészségneveléssel, egészségfejlesztéssel kapcsolatos pedagógiai munka fontosságát emelte ki köszöntőjében Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, a rendezvény fővédnöke, aki köszönetét fejezte ki a 21 szakmai innovációt megalkotó pedagógusnak kiemelkedő munkájukért. Hozzátette: a pedagógiai jó gyakorlatok gyűjtése és támogatása kiemelt fontosságú a Központ és az iskolákat fenntartó tankerületi központok számára.

A lelkes és elkötelezett pedagógusok projektjei legtöbbször holisztikus szemléletmóddal, sokszor mozgással, zenével, művészettel nevelik egészséges életmódra a gyerekeket. A programokban fontos szerep jut a helyes táplálkozásnak és a kellő mennyiségű testmozgásnak.

Kertész Éva, az alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy a 21 pedagógiai modellből egy kiadvány készült, amelyet az ország összes iskolájába eljuttatnak a szervezők és bíznak abban, hogy a jövőben még több jó gyakorlattal ismertethetik meg a pedagógusokat, a szülőket. A projektgyűjtemény a programok részletes leírása mellett a szervezőkkel, ötletgazdákkal készült interjúkat is tartalmazza.