A sikeres gyógyszerészi munka alapjai változatlanok

A sikeres gyógyszerészi munka alapjai változatlanok

Talán többünk nevében is beszélhetek, amikor azt mondom, hogy az egészségügy, azon belül a gyógyszerészet az elmúlt másfél évben olyan tapasztalatokra, olykor élményekre tett szert, amelyre sohasem vágytunk. A járvány váratlanul ért minket, de nem felkészületlenül. A súlyos, veszéllyel terhelt időkben megmutatkozott, hogy a jól képzett, elhivatott szakemberekkel, jól szervezett ellátással még az ilyen rendkívüli időkben is helyt lehet állni. Sőt, csak így lehet helytállni. Számomra talán ez az elmúlt másfél év egyik legfontosabb pozitív hozadéka.

Viszont bármilyen jól képzett és elhivatott gyógyszerész áll is a tára mögött, a betegek, a lakosság megértő együttműködése, türelme nélkül talán nem, vagy sokkal nehezebben tudtuk volna ellátni feladatunkat. Ez a gyógyszerész és betegek közötti őszinte kommunikáció, kölcsönös tisztelet, empátia, türelem és megfelelő tájékoztatás kiemelt fontosságát bizonyítja. Ezt tekintem én az elmúlt másfél év másik legfontosabb tanulságának.

Megfelelő, naprakész szakmai ismeretek, elhivatottság, jó kommunikáció, empátia és a jó szervezés nélkül a gyógyszerellátás összeomlott volna. Bár a gyógyszerészet folyamatos változásokon megy keresztül, az elmúlt időszak történései is azt támasztják alá, hogy a sikeres gyógyszerészi munka alapjai változatlanok, ezekre a jövőben is támaszkodhatunk.

Mióta léteznek gyógyszertárak, időnként felmerül a kérdés, hogy mi is a különbség egy patika és egy kiskereskedő boltja között. Tény, hogy mindkettő fontos az emberek számára. Viszont míg a bolt az emberi szükségletek sokaságát képes kielégíteni, a patika mindössze csak egyet, de a legfontosabbat: az egészséget.

Biczó Ágota
személyi jogos gyógyszerész
elnök, MGYT Budapesti Szervezet