Álljunk készen újra a helytállásra!

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság közleménye

Az első hullám lecsengésével talán mindannyian abban reménykedtünk, hogy a koronavírusjárvány jó ideig nem tér vissza, életünk visszatérhet a normál kerékvágásba. Nem így történt. Ma már jó látható, hogy hazánkban javában tart a járvány közösségi terjedésének szakasza, és most az várható, hogy az eddig alig tapasztalható betegség hamarosan fájdalmasan jelenlévő valósággá válik egész tömegek számára.

A gyógyszerészek az első hullám során, a hivatás valamennyi területén felelősségteljes, példamutató és áldozatos magatartást tanúsítottak – köszönet érte! Tapasztalhatjuk, hogy a társadalom elfáradt, bizalmatlansága megnövekedett, szabálykövetési hajlandósága csökkent. Ez azonban nem jellemezheti a gyógyszerészeket! Arra bátorítom Önöket, hogy egészségügyi szakemberekként, hivatásgyakorlókként továbbra is tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a munkahelyünkön és a magánéletünkben egyaránt a fertőzésveszély csökkentésére, betegeink, szeretteink és önmagunk védelmére. Ehhez most talán a tavaszinál is nagyobb helytállásra lesz szükség. Ugyanakkor már nem az ismeretlennel állunk szemben, jó alapot szolgáltathatnak megszerzett tudásunk, korábbi tapasztalataink.

A helytállásunk része az is, hogy felismerjük és helyén tudjuk kezelni a tudománytalan álhíreket, elméleteket és az ezt terjesztő személyeket. Az információs túlterhelés korában ez egyre kevésbé magától értetődő. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, kiegészítve más szervezetek és tudományművelők erőfeszítéseit, elsősorban fókuszált, megbízható, tudományos és aktuális ismeretekkel igyekszik segíteni a járvány elleni küzdelmet. Szeretettel ajánlom figyelmükbe szeptember 25-i Gyógyszerészek Világnapja – A Covid-19 kihívásai videó-konferenciánkat, folyamatosan frissülő honlapunkat, valamint a járványhelyzetre tematikus cikkekkel reagáló Gyógyszerészet című lapunkat. Ezeken a felületeken időről időre igyekszünk valamennyi gyógyszerész számára hiteles szellemi munícióval szolgálni.

Amikor be kell látnunk, hogy bonyolult problémákra nem léteznek meseszerűen egyszerű megoldások, a tudomány szerepe felértékelődik. Legyünk a továbbiakban is önálló, felkészült, bátor hivatásgyakorlók. Álljunk készen újra a helytállásra!

Budapest, 2020. szeptember 21.

Tisztelettel és megbecsüléssel:

Prof. Dr. Szökő Éva

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke