Beszámoló a LIII. Rozsnyay Mátyás Emlékversenyről

Rozsnyay EmlekversenyAz idei Emlékverseny 2018. május 11-13. között Egerben, az Eger&Park Hotel-ben zajlott, rendezője a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Kórházi Gyógyszerészeti Szervezete (MGYT-KGYSZ) volt. 

Ez az esemény a Kórházi Gyógyszerészek 2018. évi Szimpóziumához kapcsolódott és vendégként jelen volt Csenyánszky Judit festőművész, Rozsnyay Mátyás dédunokája is.

A versenyre ebben az évben 20 fiatal jelentkezett, 19 versenyelőadás és egy versenyen kívüli, érdekes kísérletes munkáról szóló beszámoló hangzott el. 10 versenyző a közforgalmú gyógyszerellátási területéről – közöttük egy marosvásárhelyi volt -, 9 versenyző kórházi gyógyszertárból érkezett.   

A Bíráló Bizottság elnöke Szökő Éva professzorasszony, MGYT elnök volt. A Bíráló Bizottságban a versenyelőadások témái alapján 4 szakosztályi képviselő (kutatási, gyógynövény, gyógyszerügyi szervezés és gyógyszerészi gondozás) foglalt helyet, hozzájuk csatlakozva a „területi” képviselők (2 kórházi és 2 megyei – Bács-Kiskun és Heves-), valamint az MGYT tudományos alelnöke és a Rozsnyay Emlékverseny tiszteletbeli elnöke.

A rendezvény szervezési feladataiért Takács Gézáné rendezvényi titkár mellett az MGYT-KGYSZ részéről Higyisán Ilona, valamint a ClubService munkatársai voltak felelősek. Ebben az évben is számos szervezet, szövetség, vállalkozás és magánszemély támogatta a Verseny sikeres megrendezését.

Az Emlékverseny továbbképző jellegét szolgálandó az ünnepélyes megnyitót követően „Semmelweis  Ignác öröksége” címmel hangzott el plenáris előadás  – Soós Gyöngyvér, továbbá vasárnap az eredményhirdetést megelőzően Feller Antal,  a HUMVO elnöke „ A gyógyszer hamisítás elleni EU  irányelv hazai érvényesítésének kívánalmai…” és végrehajtásának állapotáról számolt be, Botz professzor pedig hivatásunk III. évezredben jelentkező kihívásait ismertette.  

Pénteken délután az Ifjúsági Fórum „hidaljuk át a szakadékot” (bidging the gap) címmel a közforgalmú és a kórházi gyógyszerészet lehetséges kapcsolódási pontjait vette sorra.

A Rozsnyay Emlékplakett tulajdonosa ebben az évben a közforgalmi gyógyszerészet területéről Pomázi Anita Bács-Kiskun megyei versenyző lett.

Versenyelőadásának címe: „Mit tehetünk a COPD-s betegekért? Dohányzásról való leszoktatás gyógyszertári eszközei és a leszokás sikerességét befolyásoló tényezők feltérképezése.

További helyezettek:

Közforgalmi gyógyszerészet kategóriában:

II. helyezett:   Czomba Gábor (Vas megye)

III. helyezett:  Nádasdi Zsófia (Békés megye)

Kórházi-klinikai gyógyszerészet kategóriában:

  1. helyezett: Langer András (PTE-KK)
  2. helyezettek holtversenyben: Szabó Alexandra (Szt. Margit Kórház, Budapest) és Uzoni Barnabás (BIK, Budapest)
  3. helyezett: Horváth István  (Semmelweis Egyetem, Budapest)

Az eredményhirdetést követően Szalay Lászlóné, az MGYT Szolnok Megyei Szervezet elnöke bejelentette, hogy jövőre Karcag-Berekfürdőn rendezik meg az LIV. Rozsnyay Mátyás Emlékversenyt.

Soós Gyöngyvér sk.
a Verseny tiszteletbeli elnöke 

DSC 0271

DSC 0370DSC 0292

DSC 0386

DSC 0387

DSC 0798

DSC 0851

DSC 0860

DSC 0911

DSC 0931

DSC 0943

DSC 0949