Biztos pont a járvány idején is

Biztos pont a járvány idején is

A 2020-as év nem várt eseményeket hozott életünkbe, új helyzeteket teremtett, melyekben új kihívásokkal kellett szembenéznünk.

Március közepén kreativitásunkat s minden tudásunkat arra összpontosítottuk, hogy a hozzánk betérő - kígyózó sorokban álló - betegeket megfelelő védőfelszereléssel és fertőtlenítővel, majd gyógyszerrel lássuk el, mert több héten keresztül limitált dobozszámmal tudtunk csak rendelni. Folyamatosan expediáltunk, magisztrálisan készítettük a kézfertőtlenítőt, értesítettük a pácienseket, ha elkészült vagy megérkezett a gyógyszer. A fizikai teljesítőképességünk határán dolgoztunk, túlóráztunk beöltözve, hajhálóban, maszkban és kesztyűben.

Kisvárosi patika gyógyszerészeként mondhatom, jó a kapcsolatunk a betegekkel és az orvosokkal, a pandémia pedig csak erősítette mindezt - és a gyógyszertári kollektívát is. Rendszeres tájékoztatással, rövid megbeszélésekkel az egész csapatot naprakész információkkal láttuk el. Nehéz hetek voltak, de úgy érzem, a türelmünk, figyelmességünk, szakmai felkészültségünk segítette a betegek fegyelmezett hozzáállását.

A lezárások alatt elcsendesedett az officina. Egy-egy beteget fogadhattunk, érezhetően könnyebb volt a kommunikáció, szívesebben kérdeztek, bátrabban megnyíltak felénk. A rendelőkbe személyesen nem, csak telefonon lehetett „ellátogatni”, talán ez is közrejátszott ebben.

Mi szívesen segítettünk forródróton is, sokat csörgött a telefon, gyógyszerelést beszéltünk át, aggodalmakat oszlattunk el, többeket kórházba is küldtünk, szerencsére időben. Megítélésünket az is javította, hogy tudták, számíthatnak ránk. Nem csak szóbeli köszönet járt érte: csoki, tálca sütemény, kávé is akár. Azóta is sok kedves szót kapunk a betegektől.

Januárban aztán nagy örömünkre jött az oltás... Sokan örültek a vakcináknak, de egyesek máig elutasítják a védőoltásokat. Missziónk lett tévhiteket eloszlatni, kérdésekre válaszolni, hogy ne csak a közösségi média határozza meg gondolataikat.

A pandémia pozitív hozadéka az online továbbképzések forradalma. Első kézből jutottunk friss információkhoz az MGYT webináriumain keresztül, melyeket rögtön továbbadtunk Kollégáinknak.

Örültünk, amikor júliusban levehettük a maszkot, ha csak egy kis időre is, de újra látható mosollyal állhattunk a tára mögött.

Fritzné dr. Németh Kata
szakgyógyszerész
Salvator Gyógyszertár, Vép