Felértékelődő szakmaiság

Felértékelődő szakmaiság

A gyógyszerészet, mint az egészségügy multidiszciplináris területe, a járvánnyal érkező nehézségekkel, feladatokkal újabb és újabb kihívásokkal került szembe. A tavalyi évben kialakult ellátási nehézségek megoldása, illetve az idén megindult oltási program fontos szerepeket osztott a gyógyszerészekre.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja, mint regionális központ, komoly szerepet kapott az oltási programmal járó feladatok lebonyolításában. Sok esetben készítmények speciális tárolása, szállítása és elosztása mellett a vakcinák szakszerű előkészítésében is részt kellett venni. Különösen a fokozottan hőérzékeny védőoltások okoztak logisztikai és szervezési kihívásokat.

A nehézségek mellett rengeteg pozitívum is történt az idei események alatt. A szakma értéke a klinika vezetőségével és az orvosokkal közös munka során jelentősen felértékelődött, új szakmai kihívásokkal szembesültünk és oldottuk meg azokat. A lakosság oltása során gyakran kértek tőlünk információt a vakcinákról orvosok, civilek, illetve saját ismerőseink is gyakran fordultak hozzánk tájékoztatásért a járvánnyal és az oltásokkal kapcsolatosan. A gyógyszerészeknek kulcsszerepe volt a szakszerű tájékoztatásban, a racionális döntéshozatalban, és ez növelte az egészségügyi szakemberekbe vetett bizalmat.

Összeségében vegyes élményekkel teli időszakot tudhatunk magunk mögött, mind szakmai mind személyes szinten, de a további esetleges nehézségek kezelésében mindenképpen hasznos tapasztalatokat szerezhettünk.

Kocsis Máté
szakgyógyszerész
Gyógyszerészeti Intézet és Klinikai Központi Gyógyszertár
Pécsi Tudományegyetem