Gyógyszerész a hullámhegyen innen és túl

Gyógyszerész a hullámhegyen innen és túl

Ha azt kellene összefoglalnom pár mondatban, miként éltem meg a gyógyszertárban az elmúlt időszakot, akkor ez egy igazán nehéz feladat lenne. Több mint 20 éves szakmai gyakorlattal a hátam mögött többet tapasztaltam és tanultam ebben a pár hónapban, mint amire vágytam. Mondhatni, kimerítő év volt ez…

A COVID „hullámai között” az egyetemen megszerzett tudásra, a természettudományos alapokra és a józan észre is sokszor szükség volt, hogy a napról napra változó jogszabályoknak megfelelve végezhessük a feladatainkat és a percenként felmerülő internetes hírekkel, álhírekkel kapcsolatban választ adhassunk a kérdéseikkel hozzánk forduló embereknek.

A tára mögött a legnehezebb időszak számomra 2020. márciusa volt. Szentkirályon, ezen az alig 2000 fős településen, ahol dolgozom, naponta annyi beteg fordult meg a gyógyszertárban, mint máskor egy hét alatt. Ez a roham még hetekig tartott, túlórákkal és folyamatos izgalomban dolgoztunk a kollégákkal, hogy a lakosság gyógyszerellátása folyamatos legyen. Az officinában naponta többször is fertőtlenítő takarítással, szellőztetéssel és a bent lévő betegek létszámának korlátozásával igyekeztünk a fertőződés lehetőségét csökkenteni. Húsvétra egy plexifalat is sikerült felszereltetni, tulajdonképpen ez egy pozitív hozadéka volt a járványnak.

A gyógyszerkészletek, védőeszközök beszerzése a járvány első hulláma idején akadozott, ami tovább nehezítette munkánkat. A WHO szerinti előirat alapján kézfertőtlenítőt laboráltunk a vevők részére, de lassan az alapanyagok, csomagolóanyagok is beszerezhetetlenné váltak. A betegeknek sokszor azt sem tudtuk pontosan megmondani, mikorra érkezik meg a gyógyszerük. Szerencsére ebben a kis közösségben megértőek és türelmesek voltak, az e-recept éles bevezetésekor is jól vették az akadályokat, örültek az újításnak.

A felfutóban levő telemedicina az idősebb generációt - tapasztalatom szerint - nagyon megviselte. A háziorvosokkal és szakrendelőkkel történt telefonos konzultáció és receptírás után sok kérdést a patikában kellett tisztáznunk a betegekkel. A személyes beszélgetések és tanácsadások sok aggodalmat és bizonytalanságot eloszlattak. Ma már ennek köszönhetően sokkal bátrabban kérdeznek betegeink és bizalommal fordulnak a gyógyszertár szakdolgozóihoz.

Mára a fő feladat az oltásokkal kapcsolatos félelmek tisztázása. Szerencsére a betérők zöme pozitívan viszonyul a védőoltásokhoz, az aggódók félelmei többnyire az interneten terjedő álhírekből táplálkoznak.

Egy Covid-fertőzésen és védőoltásokon is túl, több járványügyi intézkedés tapasztalatával együtt félve várom az őszt. Féltem a gyerekeket, akik lehet, hogy megint nem járhatnak iskolába, az időseket, akik nem juthatnak időben orvoshoz, féltem az egész társadalmat az egyre szaporodó pszichés problémáktól, amelyek lassan minden korosztályt érintenek.

Gyógyszerészként mindig az eskünkhöz hűen dolgoztam, ahogyan ezután is tenni fogom: „Az egészség védelmét és a betegek gyógyítását mindenek elé helyezem.”

Sebéné dr. Csatári Eszter
Aura Patika, Szentkirály
személyi jogos gyógyszerész