Gyógyszerész – biztos pont az egészségben

Gyógyszerész – biztos pont az egészségben

A 2020-as év a világjárvánnyal az élet minden területén számtalan változást, nehézséget, kihívást okozott. Úgy gondolom az újabb és újabb kihívásokat, megoldandó feladatokat a közforgalmú gyógyszertárakban dolgozó minden kolléga fokozottan érezte. Nekem, személy szerint a tavalyi év különösen nagy változást hozott, az amúgy is napról napra változó járványhelyzetben. 2020 nyarán, a pandémia első és második hulláma között vettük át, a szintén gyógyszerész férjemmel közösen, egy vidéki patika vezetését tulajdonosként.

Nagy elhivatottsággal, lelkesedéssel és rengeteg munkával vágtunk bele ebbe a nagyszerű feladatba, célul tűztük ki, hogy az első hullám nehézségeiből nyert tapasztalatok segítségével minél hatékonyabbá tegyük a helyi lakosság gyógyszerellátását. Örömünkre szolgált, hogy törekvéseinket a betegek egyöntetűen pozitívan fogadták, számos szívmelengető visszajelzés érkezett a mindennapi munkánk során. Néhány konkrétum, a teljesség igénye nélkül, melynek köszönhetően gördülékenyebbé vált a betegek ellátása a második, harmadik hullám túlterhelt időszakaiban is: további tárákat alakítottunk ki annak érdekében, hogy egyszerre több expediáló végezhessen tanácsadást, gyógyszerkiadást (ebben az időszakban annyi beteg tartózkodhatott az officinában, ahány táránál expediálás zajlott); racionálisan növeltük a gyógyszerkészletet, hogy a betegek minél kevésbé érezzék egyes gyógyszerek hiányát; megnyújtottuk a fiókpatikai nyitvatartási időt a higiéniai és járványügyi szabályok betartásának könnyítése és a várakozás csökkentése érdekében.

Betegeink hálásak voltak a hozzáállásunkat, segítőkészségünket látva, és rendkívül sok pozitív visszajelzés érkezett, mely szerint a második, harmadik hullám idejére sokat fejlődött a patika működése, szignifikánsan javult a gyógyszerellátás minősége. Ebben a bizonytalan időszakban, amikor a háziorvosokhoz, szakorvosokhoz nem tudtak személyesen bejutni a betegek, ténylegesen egy biztos pontnak, egy mentsvárnak érezték a gyógyszertárunkat. Mertek kérdezni, tanácsot kérni, és a kollégák önzetlen segítségének, munkájának köszönhetően nyugodtabban, reménytelibben, talán kevésbé bizonytalanul távoztak a patikából. Számunkra ezt jelentette biztos pontnak lenni az egészségben 2020-ban.

Dr. Varga Eszter
szakgyógyszerész
Fagyöngy Gyógyszertár, Pocsaj