Gyógyszerész vagyok a gyógyszertár falain kívül is

A kisebb és nagyobb közösségek vagy így vagy úgy, de mindig igényt tartottak a gyógyszerészek egészségnevelő munkájára, a patikusokban pedig megvolt az igény arra, hogy a gyógyszertár falain kívül is megéljék a hivatásukat.

A 21. század újabbnál újabb terepet mutat, ahol a szakember az egészségről beszél, ír, vagy éppen filmet készít, rajzol, kommunikál a klienseivel. Hogy miért? Mert a gyógyszerész nemcsak a patikában gyógyszerész, hanem éjjel és nappal az, s hiába változik a világ, az egészségnél nincs és talán sosem lesz fontosabb téma. 

Forrás: Horizont, 2018/6
Szerző: Kertész Éva 

A hagyományos egészségnevelő munka mellett a gyógyszerészek számára is új irányt szabnak a közösségi média (angolul social media) gombamódra sokasodó platformjai, amelyek lehetővé teszik, hogy megosszák a véleményüket másokkal. A közösségi média korlátlan lehetőséget kínál a szakemberek számára, akik szabadon beszélgethetnek kisebb vagy nagyobb közösségekkel együttműködve. A leírt szó ugyanakkor megerősíti a kommunikáló szakember felelősségét, és ez különösen igaz az egészségről szóló “közösségi párbeszédekre”.

Jelen cikkben öt gyógyszerészt kérdeztem arról, hogy a patika falain kívül hogyan tartja a kapcsolatot a kliensekkel. Egy férfit és négy nőt, különböző korosztályból, akik vidéki településeken gyakorolják a hivatásukat. Keller Tamásné egészségprogramokat szervez, Dér Péter a Facebookon kommunikál, Gyermán Anna tanórákat tart középiskolásoknak, Janca Tímea hírlevéllel éri el a törzsvásárlóit, Balogh Annamária videókon keresztül és infografikákkal tájékoztat. Ők öten tehát öt féle kommunikációs csatornát építettek ki a betegeikkel és az egészségről szóló információra fogékony fogyasztókkal. Egyrészt a gyógyszerészi hivatás legjobb hagyományait viszik tovább, ugyanakkor ott vagyunk a startnál, ami új utat mutat a hatékony gyógyszerész-beteg kommunikáció előtt.

A cikk ide kattintva teljes terjedelmében elérhető