Gyógyszerészek világnapja 2023. szeptember 25.

A gyógyszerészi hivatás magas szintű művelése kötelességünk – már 100 éve

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és az MTA Gyógyszerésztudományi Osztályközi Állandó Bizottság „Gyógyszerészek világnapja” alkalmából tartandó együttes ülése – 2023. szeptember 22-én – témája: „A gyógyszerészet mérföldkövei az elmúlt 100 év tükrében” , helyszíne: a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság székháza volt.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a Gyógyszerészek Világnapján a gyógyszerészet eredményeire, a gyógyszerészek társadalmunkban betöltött szerepére hívja fel a figyelmet és egyben útjára indítja a 100 éves Társaság centenáriumi ünnepségsorozatát.

A Gyógyszerészeti Világszervezet, a FIP kezdeményezésére szeptember 25-én ünnepeljük a gyógyszerészek világnapját. Ez jó alkalom arra, hogy a gyógyszerészek megfogalmazzák a jelen és a jövő célkitűzéseit, ehhez jó támpontot adnak a múltban elért eredmények.

A 2024-ben 100 éves Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT), melynek célja a gyógyszerészet fejlődésének, társadalmi elismertségének előmozdítása, ezen a napon kezdi el centenáriumi ünnepségsorozatát. Prof. Szökő Éva, a Társaság elnöke hangsúlyozza: „Amit a gyógyszerészet és Társaságunk történetéből megtanulhattunk, az az, hogy ha a mindennapi munkánkban nem az egészséget szolgáló hivatásunk magas szintű művelése és fejlődésének előmozdítása vezet minket, akkor könnyen kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy meglévő kompetenciáinkat, a gyógyszerészet megbecsültségét és jövőjét kell féltenünk és védenünk. Ezt nem szabad kockáztatni, mert az újjáépítés mindig sokkal nehezebb, mint az eredmények megőrzése.”

A világnapon az MGYT a Társaság Szenátusának tagjává választotta prof. Révész Piroskát és Mühl Nándorné dr. Horváth Margitot. Tudományos munkája elismeréseként dr. Ambrus Rita „Szebellédy László Emlékérmet” vehetett át; míg dr. Kovács Virágot kiemelkedő egyetemi tanulmányai és kutatómunkája elismeréseként, „Zalai Károly Emlékéremmel” jutalmazta a Társaság.