Gyógyszerészek világnapja – Egis

Egis 01 WEB

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a Gyógyszerészek Világnapja alkalmából az egyetemek, kutatóhelyek és a gyógyszeripar együttműködésének fontosságára hívja fel a figyelmet, 

mely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyógyszerészek magyar kutatók által kifejlesztett, korszerű készítményeket is ajánlva gondoskodhassanak betegeikről. Szeptember 25-én ünnepeljük a Gyógyszerészek Világnapját, melynek mottója 2016-ban a „Gyógyszerésze gondoskodik Önről.” A gyógyszerészek elkötelezettségének, magas színvonalú munkájának egyik alapja a gyógyszerkutatás, ‑fejlesztés sikere. A világnapi rendezvények között, az MTA Gyógyszerésztudományi Osztályközi Állandó Bizottságával közösen, az Egis Tudományos és Technológiai Központban tartottunk előadóülést 2016. szeptember 23-án. A tudományos előadóülés témája a gyógyszeripari vállalatok és a kutatóhelyek közötti együttműködések tapasztalatai, a szinergiák erősítésének lehetőségei és a hazai gyógyszerkutatás jövője voltak. Prof. Révész Piroska, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszertechnológiai Intézetének nemrég leköszönt tanszékvezető egyetemi tanára a gyógyszeripar és a kutatóhelyek kapcsolatáról, Prof. Greiner István, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatója az együttműködések magyarországi helyzetéről és a sikeresség feltételeiről, majd Prof. Mátyus Péter, a Semmelweis és Pázmány Péter Katolikus Egyetemek közös Bionikai Innovációs Központjának ügyvezetője az egyetemi gyógyszerkutatás jövőjéről tartott előadást.

Dr. Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke előadásában kiemelte: fontos, hogy a felek megértsék egymás szempontjait, gondolkodását, így válhat igazán eredményessé a gyógyszeripar és az egyetemek közötti együttműködés, melynek kapcsán az ipar számára a siker esélye és a minőség a meghatározó. Hazánk mintegy 9500 gyógyszerésze közül, számos szakember a kutatás-fejlesztés területén dolgozik azért, hogy egyre több betegségre, egészségügyi problémára találjanak megoldást és a betegek korszerű, kiváló minőségű, megbízható készítményekkel gyógyulhassanak.

A rendezvényen került sor a Zalai Károly Emlékérem átadására is, melyet évente ítélnek oda a Semmelweis Egyetemen frissen végzett, példaértékű tanulmányi eredményeket és tudományos munkát felmutató gyógyszerésznek. Az elismerést idén dr. Kovács Orsolya Tünde vehette át.

Az esemény az Egis Tudományos és Technológiai Központ megtekintésével zárult, ahol az érdeklődők a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés, valamint a hatóanyag- és késztermékgyártás külvilágtól elzárt világával ismerkedhettek meg az épület interaktív alkalmazásainak, multimédiás eszközeinek segítségével.

 

A képre kattintva galéria nyílik

DSC 0707 WEB