Gyógyszertári vakcináció helyzete a világban – a FIP friss jelentése

A Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (International Pharmaceutical Federation, FIP) augusztus 4-én publikálta legutóbbi globális felmérésének eredményeit a gyógyszertárak és gyógyszerészek szerepéről az immunizációban. A felmérésben 99 ország vett részt, így ez tekinthető a hozzáférhető legátfogóbb és legaktuálisabb helyzetképnek a patikai immunizáció témájában. A jelentés a FIP 2016-ban végzett korábbi kutatása folytatásának tekinthető, így az elmúlt évek változásait is követhetővé teszi. Készítői a gyógyszerészi immunizáció számos aspektusát felmérték, így az érdekképviseleti tevékenységet, a jogszabályi környezetet, a védőoltás-beadás helyi lehetőségeit, a finanszírozási modelleket, oktatást, védőoltási adminisztrációt és azokat a tényezőket, amelyek gátolják, hogy a vakcináció a gyógyszerészi hivatás részévé válhasson.

A felmérés eredményei szerint a gyógyszertári védőoltás-beadás legalább 36 országban, illetve régióban elérhető jelenleg, ezzel a gyógyszerészek potenciálisan közel 1,8 milliárd ember vakcinációját biztosíthatják világszerte. További 16 országban már változások történtek a szolgáltatás bevezetésének érdekében. Azon országokra körében, amelyek a 2016-os és 2020-as felmérésben is szolgáltattak adatot, 28%-kal növekedett a gyógyszertári vakcinációt meghonosító államok száma az elmúlt 4 évben.

„A gyógyszerészek gyógyszerszakértők, első vonalban dolgozó egészségügyi szolgáltatók és az gyógyító csapat nélkülözhetetlen szereplői. A tevékenységi körük vakcinációra való kiterjesztése végső soron a közegészségügyhöz való hozzájárulásukat segíti elő. Bátorítok minden országot, ahol jelenleg nem elérhető a gyógyszerészi vakcináció, hogy működjön együtt a FIP-pel és tagszervezeteivel, hogy kidolgozhassuk azt a stratégiát, ami mindenki egészégének előmozdítását szolgálja.” – nyilatkozta a jelentés kapcsán Catherine Duggan a FIP ügyvezető igazgatója. 

A jelentés letölthető a FIP honlapjáról: https://www.fip.org/file/4751%20%20.

Ábra forrása: Fèlix Foraster / FIP. An overview of pharmacy’s impact on immunization coverage: A global survey. The Hague: International Pharmaceutical Federation; 2020.

Hír forrása: Latest overview of pharmacy-based vaccination around the world published by FIP. https://www.fip.org/news?news=newsitem&newsitem=327 (2020.08.04.)