Ha baj van, nagy szükség van ránk

Ha baj van, nagy szükség van ránk

A járvány kezdeti időszakában, a gyógyszerellátási feladatok mellett literszámra készítettük a WHO előírás szerinti fertőtlenítő, próbáltuk a gumikesztyűt és a szájmaszkot a legolcsóbb, megbízható forrásból beszerezni – de sokszor még így nehéz volt megfelelni a betegek várakozásainak.

Miután ez az időszak lecsengett, egyre nagyobb szükség lett a szakmai ismereteinkre. A betegek az orvost gyakran csak telefonon tudták elérni, akik a rendszeresen használt gyógyszereket elektronikusan írták fel – azaz a receptek a „felhőbe” kerültek. Ekkor élesedett az elektronikus rendszer, kitapasztalása és megtanítása is plusz feladat volt. A páciensek akut panaszaikkal nagyon gyakran a patikát keresték fel, mert itt meg lehetett mutatni a sebet, a torkot és tüzetesen el lehetett mesélni az emésztési problémákat. Mi próbáltunk a lehetőségeink keretein belül, a szakma szabályai szerint, a legjobb tudásunkkal ellátni őket, mert nem volt hová küldeni a beteget. Az immunerősítők, vitaminok útvesztőjében pedig harcedzett gyógyszerészek lettünk, hiszen nekünk kellett szakszerű tanácsokkal helyes útra terelni a dr. Google „remek tanácsai” által tévútra jutott betegeket.

Több betegünkről mi tudtuk meg először, hogy pozitív lett a Covid-tesztje, jobb esetben valamelyik családtagtól, sokszor pedig magától az érintettől. Néhányukat sajnos elvesztettük, de szerencsére sokuk felgyógyulásását végig asszisztálhattuk.

És kaptunk rengeteg hálás köszönömöt…

Utolsó gondolatként a jövőről írnék. Lehet, hogy a negyedik hullám előbb ide fog érni, mint gondolnánk. Az emberek fásultak, az ingerküszöböt nem éri el a kihelyezett kézfertőtlenítő, a maszkot nem veszik fel – hiszen „nem kell”… Pedig a patikában nagyrészt beteg emberek fordulnak meg, akiknek, illetve akikre vigyáznunk kellene.

Ahhoz, hogy biztos pont legyünk az egészségben, egymásra is vigyáznunk kell, mert mint tapasztaltuk, ha baj van, nagy szükség van ránk.

Dr. Gábor Edina
szakgyógyszerész
Kabay Gyógyszertár, Szeged