Könyvismertetés

eletvesz gyogyszDr. Felkai Péter (szerk.): Életveszélyes állapotok ellátása a gyógyszertárakban Medicina Kk. 2016.

Magyarországon eddig még nem jelent meg olyan szakkönyv, mely a gyógyszertárakban előforduló életveszélyes állapotok gyógyszerész-szintű szak-elsősegélynyújtásával foglalkozik. 

Pedig reális az esélye annak, hogy az útjukba eső patikába térnek be segítségért azok a betegek, akik közterületen lesznek rosszul, de gyakran a gyógyszertárban tartózkodó betegek is sürgős segítségre szorulhatnak. Sokszor az aggódó szülők is a patikába szaladnak először információért, ha gyermekük megbetegedik, és nem találnak azonnali orvosi segítséget.

De mennyire vannak felkészülve a patikák egészségügyi szakemberei ezekre a helyzetekre, életveszélyes állapotok ellátására? A gyógyszerészek nem kapnak elegendő ilyen irányú felkészítést képzésük során, ugyanakkor elvárható, hogy felkészültek legyenek a gyakorlati segélynyújtásban, a vérzések kezelésében is, és tudják, hogy sürgős, életveszélyes állapotok esetében mik a legfontosabb teendők a mentők megérkezéséig.

A sürgős esetek ellátása a megfelelő elméleti tudás mellett megfelelő lélekjelenlétet, és elsősorban gyakorlati ismereteket követel. Mindezeket tömören, sok ábrával és magyarázó képpel foglalja össze ez a most megjelent hiánypótló tankönyv.

A könyv megvásárolható a Medicina könyváruházaiban illetve webáruházában (www.medicina-kiado.hu/kiadvanyaink/szak-es-tankonyvek).