LVII. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny – beszámoló

Az LVII. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny 2022-ben, Sárváron, a Park Inn Hotelben került megrendezésre, május 13-15 között az MGYT Vas Megyei Szervezetének és a MGYK Vas Megyei Szervezetének együttműködésével.

Az emlékverseny megnyitóján Fritzné dr. Németh Kata a Szervező Bizottság elnöke, dr. Tábi Tamás az MGYT főtitkára, Szabó Zoltán, Sárvár város alpolgármestere, Majthényi László, Vas Megye Közgyűlésének elnöke, majd Prof. Soós Gyöngyvér, a Rozsnyay Mátyás Emlékverseny tiszteletbeli elnöke, végül Prof. Szakonyi Zsolt, a Bíráló Bizottság elnöke köszöntötte a versenyzőket, a zsűri tagjait és a megjelenteket. Az ünnepélyes megnyitót a sárvári Koncz János Zeneiskola tanárai és növendékei közreműködésével klarinét-kvartett zárta.

A délután plenáris előadásokkal folytatódott,

Dr. Ilku Lívia (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport): No kamu gyógyszer és

Dr. Viola Réka (SZTE GYTK Klinikai Gyógyszerészeti Intézet): A gyakorló gyógyszerész lehetőségei a gyógyszerbiztonságért: MUR-GYAT & medicine reconciliation (a gyógyszeregyeztetés gyakorlata) címmel tartott prezentációt.

Ezt követően került sor az első három versenyelőadás bemutatására.

Az Emlékversenyre összesen 14 előadást neveztek a gyógyszerészet különböző szakterületéről.

7 versenyző indult a közforgalomból és ugyanennyi a kórházi vonalból:

Ambrus Réka Fruzsina (Bács–Kiskun megye): Konzultatív expediálás megvalósulása a betegek szemszögéből- a Gyógyszereim 5xM módszertani javaslatai alapján

Tisza Hajnalka (Bács–Kiskun megye): Poszt-covid szindrómával küzdő betegek tüdőgyógyászati rehabilitációja

Hollósi Zoltán (Győr-Moson-Sopron): Generációváltást követő tervezett fejlesztések egy vidéki közforgalmú gyógyszertárban; A minőségirányítási rendszerek megvalósíthatósága egy közforgalmú gyógyszertárban

Szilágyiné Gyermán Anna (Hajdú megye): Gyógyszerbiztonság a közforgalmú gyógyszerellátásban, együttműködés háziorvossal

Gecse Kinga (Nógrád megye): Fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás: a gyógyszertári személyzet ismeretének szemszögéből

Győri Zsófia (Pest megye): Nem családon belüli generációváltás egy gyógyszertárban: A Kotter teória a gyakorlatban

Csóka Boglárka (Vas megye): Fényvédők használata, kapcsolatuk a D-vitaminnal

Kórházi vonal:

Diszházi Gyula: Gyógyszer indukálta akut hasnyálmirigy-gyulladás

Erdélyi Lóránd: Az alkohol hatása a módosított hatóanyag-leadású készítmények kioldódási profiljára és a hatóanyag felszívódásának változása akut és krónikus alkoholfogyasztás után

Kusnyár Vivien: Az új típusú orális antikoagulánsok perioperatív alkalmazásának klinikai gyógyszerészi menedzselése

Rusz Orsolya: Idős betegek otthoni gyógyszeres terápiájának biztonságosságának felmérése és javítása

Sághy Zsolt: Betegek adherencia mérésének vizsgálata

Tarszabó Gergely: Megfelelően vizsgáljuk-e a gyógyszerkölcsönhatásokat a gyakorlatban?

Vajda Péter: A magisztrális gyógyszerkészítés jó gyakorlatai az intézeti gyógyszertárban

A LVII. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny a hagyományoknak megfelelően, méltó körülmények között került megrendezésre. A rendezők a résztvevők számára a szabadidő hasznos eltöltését is különféle programokkal segítették: interaktív várlátogatás a Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatójának és munkatársainak vezetésével, városnéző túra kisvasúttal, ismerkedési est az Ifjúsági Bizottság szervezésében. Szombaton, a versenyelőadások utáni Fórum a Vas megyei gyógyszerészet elmúlt évtizedeit mutatta be, Dr. Jakabné dr. Varga Cecília által, Lajos Ferencné dr. (volt szakfelügyelő, volt tisztigyógyszerész) és dr. Németh Ákos József (volt MGYK alelnök) és dr. Németh Ákos (elnök MGYK Vas Megye) idézték fel az államosítás, a privatizáció (Vasban épp 25 éve zajlott le) és a liberalizáció sokszor szomorú, de tanulságos történéseit.

Rendhagyó módon, az idei esemény az V. Vas Megyei Gyógyszerész Estet is magába foglalta, amit a Magyar Gyógyszerészi Kamara Vas Megyei Szervezetével közös szervezésben hívtak újra életre. A gálaesten közel 100 fő vett részt, az Ungaresca Senior Táncegyüttes nyitó tánca után dr. Németh Ákos, a megyei Kamara elnöke mondott köszöntőt. Vacsora után kőszegi kollégánk, Dr. Csaba Miklós (a Kamara helyi szervezetének alelnöke) és a Nem Véletlen Tánczenekar örökzöld slágereire benépesült a parkett. A szünetben vasi támogató gyógyszertárak és gyógyszerészek által felajánlott tombola tárgyak találtak gazdára.

Vasárnap, Prof. Toldy Erzsébet (Synlab Budapest Központi Immunológiai Laboratórium, PTE-ETK Diagnosztikai Intézet): A gyógyszerek indikációját és terápia-monitorozását támogató biokémiai markerek című plenáris előadásával kezdődött a nap.

A díjkiosztó ünnepségen prof. Szakonyi Zsolt magasra értékelte az előadások színvonalát, sikeresnek minősítette az Emlékversenyt. Reményét fejezte ki prof. Soós Gyöngyvér is afelől, hogy a járványhelyzet normalizálódása után, az elkövetkezendő években újra emelkedni fog a versenyzők és résztvevők száma.

Díjazottak:

I. helyezettek:

közforgalom: dr. Gecse Kinga
kórház: dr. Tarszabó Gergely

II. helyezettek:

közforgalom: dr. Tisza Hajnalka
kórház: dr. Rusz Orsolya

III. helyezettek:

közforgalom: dr. Ambrus Réka Fruzsina
kórház: dr. Erdélyi Lóránd

A legmagasabb összesített pontszámot dr. Tarszabó Gergely érte el, így ő az idei év Rozsnyay Plakett díjas gyógyszerésze.

Különdíját a MOSZ dr. Gecse Kingának, a HGYSZ pedig dr. Tisza Hajnalkának ítélte.

Zárásként a sárvári Koncz János Zeneiskola fuvola, zongora, hegedű tanárainak ünnepélyes, felemelő koncertjét hallgathatták meg a kitartó résztvevők.

A soron következő Emlékversenyt Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendezheti meg, Képviselőik, dr. Argay Márton (megyei elnök) és Menszátor T. Ádám (titkár) színes, verbális és képes meghívásukat nyújtották át a jelenlévőknek.

Dr. Tantó Miklós, a Hungaropharma Zrt szakmai igazgatója bejelentette, hogy  HP Rozsnyay ösztöndíj programja  2023-tól megváltozik: továbbiakban nemcsak a közforgalmú gyógyszertárban dolgozó fiataloknak kínál ösztöndíj lehetőséget, hanem az őket foglalkoztató gyógyszertárat is támogatni fogja.

A rendezvény sikeres lebonyolításához nyújtott segítségért köszönet illeti a rendezvény támogatóit, kiemelve főszponzorát a Sandoz Hungária Kft-t.

A LVII. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny résztvevői

Fritzné dr. Németh Kata
szervező bizottság elnöke