MGYT Ipari Szervezet – Tavaszi Szakmai Nap 2022. – beszámoló

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Ipari Szervezete 2022. május 5-én tartotta az évi Tavaszi Szakmai Napját.

A program a sajnos még mindig aktuális és sokakat érdeklő témakört a Vakcinációt járta körbe.
Az előadók a Fluart Kft. munkatársai voltak. A Fluart az egyetlen magyar vakcinagyártó cég az influenza vakcina gyártója és forgalmazója.

Az első előadás

Dr. Fazekas György – Kutatás Fejlesztési igazgató

Az előadás során megismerhettük a védőoltások eredetét történetét, a Magyarországon kötelező és ajánlott védőoltásokat.
Igazgató úr részletesen bemutatta a különböző típusú vakcinákat azok szerkezetét hatásmechanizmusát, összehasonlitva a külőnböző tipusok gyártási folyamatát.
Az előadás természetesen foglalkozott a COVID-19 elleni vakcinák különböző, pillanatnyilag forgalomban lévő fajtáival és azok specifikumaival.
Az előadás végigvezetett bennünket a vakcináció kezdetétől napjainkig, bizonyitva hogy forradalmi változások történtek, történnek ezen a területen és valóban; vakcinaforradalom zajlik napjainkban.

Az második előadás

Dr. Szabó Ágnes Mira – Törzskönyvezési megbízott

Az elődás bevezette a hallgatóságot Magyarországon előállított szezonális influenza vakcina éves törzsváltás módosításának folyamatába. Részleteiben megismertük az engedélyezéshez szükséges lépéseket és dokumentácót valamint a hatósági előírásokat és az engedélyezés menetét.
Az előadás során az is világosssá vált, hogy valóban nagyon pontos, jól megtervezett lépések és tevékenységek szükségesek ahhoz, hogy az adott évre vonatkozó hivatalos virustörzs WHO és EMEA általi hivatalos meghatározásától, meghirdetésétől – azaz tavasztól a téli influenza szezon kezdete előtt – rendelkezésre álljon az aktuális influenza vakcina.

Ez tényleg versenyfutás az idővel!