Nemzetközi konferenciával ünnepel a 100 éves Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság

A magyar gyógyszerészet, gyógyszerkutatás és gyógyszeripar sikereinek szerves része és alakítója az idén 100 éves Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság. Az esemény alkalmából rendezett nemzetközi kongresszuson a legfrissebb kutatási eredményekről tanácskoznak a szakterület képviselői.

Az idén 100 éves Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) és az Európai Szövetség a Gyógyszerészeti Tudományokért (EUFEPS) 2024. május 23-25. között tartja nemzetközi kongresszusát Debrecenben közel 700 résztvevővel. A szakemberek több mint háromszáz prezentációban mutatják be a gyógyszerészeti kutatások legújabb eredményeit, amelyek jelentős hatással lehetnek a jövő gyógyszereire, gyógyászati módszereire. „Büszkék lehetünk arra, hogy több száz érdeklődőt láthatunk vendégül, akik bár számos országból, különböző szakmai területről érkeztek, abban egyetértenek, hogy a gyógyszerészek szerepe a lakosság egészségmegőrzésében egyre jelentősebb.”- hangsúlyozta Prof. Szökő Éva, az MGYT elnöke.

Az új gyógyszerhatóanyagok felfedezése a gyógyszerkutatás egyik fő hajtóereje. A rendezvényen ennek megfelelően kiemelt helyet kapnak az új hatásmódú vegyületekkel kapcsolatos eredmények, például a fájdalomcsillapítás és a kórokozóellenes felhasználás területén. Az antibiotikumokkal foglalkozó kutatások és a racionális antibiotikumhasználat kérdése nagy hangsúlyt kap a kongresszuson, mivel a jelen egyik nagy kihívása a gyógyszerekkel szemben rezisztens baktériumok elleni küzdelem.

A gyógyszeres kezelések hatásossága és biztonságossága szempontjából jelentős, célzott és személyre szabott gyógyszeradagolást szolgáló készítményfejlesztési eredményekkel több előadás is foglalkozik. Szó lesz a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásának lehetőségeiről, az AI nemcsak a gyógyszerkutatás és -gyártás jövőjét, hanem jelenét is döntően befolyásolja.

Az idei rendezvény a bemutatott kutatási eredményeket nemzetközi dimenziókba helyezi, mivel nemcsak hazai, hanem számos európai ország gyógyszerészei is részt vesznek az eseményen. Ahogyan Prof. María Blanco-Prieto, az EUFEPS elnöke mondta, a konferencia célja, hogy segítse a szakemberek közötti együttműködés kialakítását a tudomány és a gyógyszeripar szereplői, valamint a felelős döntéshozók között.