Prof. Pethő Gábor és Gajdács Márió a Végh Antal Nívódíj kitüntetettjei

A Gyógyszerészet decemberi számában olvasható az idei Végh Antal Nívódíj eredményhirdetése. A Gyógyszerészet alapító főszerkesztőjéről, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság néhai elnökéről, Végh Antal professzorról elnevezett nívódíjat lapunk szerkesztősége a Társaság Elnökségének támogatásával 2006-ban alapította. A díj célja legkiválóbb szerzőink megbecsülése, és ezen keresztül a lap színvonalának további emelése. A 2019. évi Végh Antal nívódíjasok: prof. Pethő Gábor és Gajdács Márió.

 

Pethő Gábor kutatóorvos, a PTE Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének egyetemi tanára, a Gyógyszerészet 2019. júliusi lapszámában megjelent „A nem-szteroid gyulladásgátlók ciklooxigenáz-izoenzim-szelektivitásának mérése és jelentősége” című közleményével érdemelte ki a nívódíjat. A dolgozat egy aktuális téma tömör, érthető, tudományos igényességgel megírt, de nem túlzóan részletekbe menő ismertetése. A NSAID szerek napi alkalmazásában részt vállaló, gyakorló gyógyszerészek számára is hasznosítható tudásanyagot hordoz, mind a gyógyszerészi gondozás, mind az adherencia vonatkozásában.

 

Gajdács Márió gyógyszerész, a SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének munkatársa a Gyógyszerészet 2019. januári és júliusi lapszámaiban megjelent társszerzőkkel írt nívós továbbképző közleményéiért nyert nívódíjat. Mindkettő aktuális témát dolgoz fel, átfogó, logikusan felépített módon, a közforgalmú, illetve a kórházi gyógyszerészek lehetőségeiről a fertőző betegségekkel szemben küzdelemben. Megemlítendő, hogy e két cikk mellett kiváló közleményt nyújtott be a Brantner Antal Ifjúsági Nívódíj pályázatra is, melyben az új antibiotikumok kutatásának/fejlesztésének visszaszorulására keresi a magyarázatot (megjelent a 2019. decemberi lapszámban).

 

 

További információk a Gyógyszerészet 2020. decemberi számában olvashatók.

A díjazottaknak szeretettel gratulálunk és jó egészséget kívánunk!