Tájékoztató az új koronavírusról (2020. február 25-i állapot szerint)

2019 decemberében jelentették az első olyan ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos eseteket a kínai Wuhanból, amik mögött egy emberről emberre terjedni képes új koronavírust fedeztek fel. A járvány terjedése miatt a WHO 2020. január 30-án nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet rendelt el. Február 28-ra több mint 80 000-re nőtt a fertőzött esetek száma és a halálozás meghaladta a 2800 főt. A legtöbb megbetegedést Kínából jelentették, de mára Európa 23 országából is már legalább 820 igazolt új koronavírusos esetet és 19 halálozást jelentettek. A vírus máig (2020. február 28.) nem jelent meg Magyarországon, az egészségügyi hatóságok folyamatosan tájékoztatják a lakosságot, a gyógyszertárak és háziorvosok külön tájékoztatót, illetve eljárásrendet kapnak a helyzet kezeléséről.

A Gyógyszerészet februári számában jelent meg dr. Katz Zoltán gyógyszerész (PTE ÁOK Műveleti Medicina Tanszék) rövid beszámolója a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, amely IDE KATTINTVA letölthető.

Napról napra frissülő tájékoztatást és járványügyi jelentést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (https://www.nnk.gov.hu/) oldalán olvashatunk.

A koronavírussal kapcsolatos, gyógyszerészeknek és gyógyszertáraknak szóló FIP tájékoztató (Information and interim guidelines for pharmacists and the pharmacy workforce; 12 February 2020.)

AZ OGYÉI koronavírussal kapcsolatos tájékoztatója itt letölthető.