Webinárium – 2023. november 24.

Kedves Kollégák!

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság soron következő webináriumát 2023. november 24-én., 15:00-kor tartja

Előadó: Prof. Révész Piroska
Előadásának címe: A gyógyszertechnológiai kutatások fókuszai.

A webinárium ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

2023. november 24-én 12 óráig lehet jelentkezni a következő linken:
https://mgyt.hu/jelentkezes-webinarra/


Az előadás összefoglalója

A gyógyszertechnológiai kutatások és fejlesztések célja, egyben hajtóereje az innováció. Az innovációt tekintve fókuszban vannak az új technológiák, az eredeti termékek, valamint a hozzáadott értéket (value added) és a kielégítetlen terápiát (unmet medical need) képviselő készítmények. Ennek tükrében jelenleg a gyógyszertechnológia legfontosabb kutatási területei között a nanotechnológiát és a biotechnológiát kell megemlíteni, valamint a hozzájuk kapcsolódó nanogyógyszerek és biogyógyszerek fejlesztését.

Az előadás elsősorban a nanotechnológiát helyezi középpontba, s ahhoz csatlakoztatva érinti az egyéb területeket. A nanotechnológia főbb jellemzőin keresztül mutatja be azt a fejlődést, ami az Egyesült Államok Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) által 1995-ben elsőként regisztrált doxorubicin-tartalmú liposzómális készítménytől a szintén lipid alapú Covid-19 vakcinák fejlesztéséig és regisztrációjáig történt (FDA-2021).

A nanotechnológiával összefüggésben, az előadásban bemutatásra kerül a hatóanyagok nanonizálása, különösképpen a lézertechnika alkalmazhatósága. A nano-hatóanyaghordozó rendszerek (nano Drug Delivery System-nano DDS) esetében pedig a hordozó és a targetáló anyagok, valamint a beviteli kapuk. Mindez példákkal kerül illusztrálásra, a nanotoxikológiai ismeretekkel együtt. Végül a múlt és a jelen ismeretében a jövő kihívásai kerülnek megfogalmazásra.