Gyógyszerészek világnapja 2021

A Gyógyszerészeti Világszervezet (International Pharmaceutical Federation, FIP) néhány évvel ezelőtt szeptember 25-ét a Gyógyszerészek Világnapjának nyilvánította. A Világnap kiváló alkalom arra, hogy bemutassuk, milyen fontos szerepe van a gyógyszerészeknek a gyógyszerellátásban, a lakosság egészségének megőrzésében.

A Gyógyszerészek Világnapjának idei mottója: „Gyógyszerész - biztos pont az egészségben”.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a Gyógyszerészeti Világszervezet tagjaként a gyógyszerészek helytállásának, a járvány során szerzett élményeik, tapasztalataik bemutatásával ünnepli meg a Világnapot. Ezen az oldalon számos olyan írás, élménybeszámoló olvasható, amelyek bemutatják, milyen feladatok ellátásával segítették a gyógyszerészek a járvány elleni védekezést és a hozzájuk forduló betegeket.

Az ajtó mindig nyitva állt

Szerettem volna egy hangzatos hasonlattal indítani, hogy milyen is volt az elmúlt Covidos időszak, de nem találtam olyan gondolatra, ami kellően leírja azt, ami velünk történt. Mindannyiunkban kavarog a félelem, küzdelem, remény. A napról napra változó szabályok követése, ahogy a betegeket, úgy minket egészségügyi ellátókat is próba elé állított. Az orvosi vizsgálatok nagyfokú korlátozása számunkra azt jelentette, hogy jóval több beteg kért a gyógyszertárban segítséget, ahol az ajtó mindig nyitva állt. Sokan most döbbentek rá arra, hogy az esetek nagy részében tökéletesen elég volt patikába eljönni orvosságért. Útmutatásunkkal, vény nélküli gyógyszerek használatával, esetleg gyógyteákkal kiválóan el tudtuk látni a legtöbb beteget, az orvosi rendelőben való várakozás, és a háziorvosi szolgálat terhelése nélkül. Idős betegeink számára különösen problémát jelentett a gyógyszerek felíratása. A rendelő telefonja - érthető okokból - rendszeresen foglalt volt. Szerencsére emailben is lehetett kérni a gyógyszerek felírását, ez azonban nem mindenkinek hétköznapi feladat. Szívesen ajánlottam, hogy a gyógyszerigényeket továbbítom a rendelő felé. Sok esetben az is kiderült, hogy felesleges a felírás, hiszen az elektronikus térből még volt letölthető recept. A rendelő felé pedig egy összesített email érkezett, amellyel ők is könnyebben végezhették a munkájukat.

Amit take home message-ként átadni szeretnék, az az, hogy össze kell tartanunk. Nemcsak mint egészségügyisek, hanem mint emberek is számítanunk kell egymásra.

Dr. Gyermán Anna
gyógyszerész
Zsálya Gyógyszertár Ebes

Mindig számíthattak ránk

Az elmúlt „járványév” nagyban átalakította mindennapos rutinunkat, szakmai életünket. Kórházi-klinikai gyógyszerészként az eddiginél is fontosabb volt jelenlétünk a gyógyszerellátásban, az osztályos munkában és döntéstámogatásban, vagy akár a „központi gyógyszertári” szerepünk révén kapcsot képezni a betegellátó-rendszer egyes pontjai közt.

…tovább olvasom

Ha baj van, nagy szükség van ránk

A járvány kezdeti időszakában, a gyógyszerellátási feladatok mellett literszámra készítettük a WHO előírás szerinti fertőtlenítő, próbáltuk a gumikesztyűt és a szájmaszkot a legolcsóbb, megbízható forrásból beszerezni – de sokszor még így nehéz volt megfelelni a betegek várakozásainak.

…tovább olvasom

A sikeres gyógyszerészi munka alapjai változatlanok

Talán többünk nevében is beszélhetek, amikor azt mondom, hogy az egészségügy, azon belül a gyógyszerészet az elmúlt másfél évben olyan tapasztalatokra, olykor élményekre tett szert, amelyre sohasem vágytunk. A járvány váratlanul ért minket, de nem felkészületlenül. A súlyos, veszéllyel terhelt időkben megmutatkozott, hogy a jól képzett, elhivatott szakemberekkel, jól szervezett ellátással még az ilyen rendkívüli időkben is helyt lehet állni. Sőt, csak így lehet helytállni. Számomra talán ez az elmúlt másfél év egyik legfontosabb pozitív hozadéka.

…tovább olvasom

Növekvő felelősség

A járvány első hullámának kezdetekor leginkább az ismeretlentől való félelem volt megfigyelhető, mind a betegek részéről, mind pedig a gyógyszertár kollektívájában. Ennek az időszaknak az elejére esett a lakossági gyógyszerfelvásárlás, mely mind gyógyszergazdálkodásban, mind pedig munkaszervezésben rendkívüli kihívások elé állított minket. A gyógyszerbeszerzés akadozott, dobozszám-korlátozás volt, emellett állandó ügyeletes gyógyszertárként sokszor éjszaka közepéig állt a sor a gyógyszertár előtt.

…tovább olvasom

Komplex feladatok az oltási kampányban

A COVID-vakcináció ütemét 2021. első félévében a rendelkezésre álló vakcinák mennyisége és fajtája határozta meg. A kórházaknak, így a Bajcsy-Zsilinszky Kórháznak is egyik napról a másikra kellett biztosítaniuk az újabb és újabb személyi és tárgyi feltételeket az oltási kampányhoz.

…tovább olvasom

Folyamatos újratervezés

A járvány számos nehézséget eredményezett a patikai betegellátásban, ugyanakkor meglepő módon nem várt pozitív hozadékai is voltak. A patikák megrohanásának első nagy hulláma (2020. március) persze nem volt könnyen kezelhető, amikor azonban az OGYÉI bevezette a betegtérben tartózkodók számának korlátozását, az nagyon is előnyére vált a gyógyszerészi munkának. A járványügyi előnyökön túl nyugodtabb lett a készítmények kiadása, az emberek nem voltak tolakodók, türelmetlenek. Számunkra váratlan módon a betegek is jól fogadták ezt a szabályt.

…tovább olvasom

Biztos pont a járvány idején is

A 2020-as év nem várt eseményeket hozott életünkbe, új helyzeteket teremtett, melyekben új kihívásokkal kellett szembenéznünk.

Március közepén kreativitásunkat s minden tudásunkat arra összpontosítottuk, hogy a hozzánk betérő - kígyózó sorokban álló - betegeket megfelelő védőfelszereléssel és fertőtlenítővel, majd gyógyszerrel lássuk el, mert több héten keresztül limitált dobozszámmal tudtunk csak rendelni.

…tovább olvasom

Gyógyszerész a hullámhegyen innen és túl

Ha azt kellene összefoglalnom pár mondatban, miként éltem meg a gyógyszertárban az elmúlt időszakot, akkor ez egy igazán nehéz feladat lenne. Több mint 20 éves szakmai gyakorlattal a hátam mögött többet tapasztaltam és tanultam ebben a pár hónapban, mint amire vágytam. Mondhatni, kimerítő év volt ez…

…tovább olvasom